pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naučnici iz Nemačke nedavno su otkrili najtežu crnu rupu na svetu, koja je 40 milijardi puta teža od Sunca.

Interesovanje naučnika odavno privlače galaksije, čiji centar predstavlja kompaktan izvor moćne radijacije, koji se naziva aktivno jezgro.

Među takvim vrstama objekata posebno se ističu kvazari. Oni se nalaze daleko izvan Mlečnog puta, ali su toliko jasni, da su neki od njih vidljivi sa Zemlje. Otkriveni su 1960. godine, a tada su naučnici pretpostavili da je reč o jezgrima galaksija, jer je ogroman izvor energije zbijen u mali obim. Moguće je da su to ogromne crne rupe. Međutim, zbog veoma velike udaljenosti astronomi ne mogu da detaljno ispitaju njihov sadržaj i da tačno izračunaju masu.

Činilo se da je najlakše proučiti jezgro vlastite galaksije – Mlečnog puta. Najveći izvor radio talasa u sazvežđu Strelca – Strelac A – udaljen je od Zemlje samo 26 hiljada svetlosnih godina. Ali, zbog činjenice da se mi nalazimo na ivici galaksije, centar se ne može direktno posmatrati. Astrofizičari smatraju da aktivno jezgro naše galaksije uključuje crnu rupu, a prilično tačno su izračunali njenu masu, i to na osnovu kretanja okolnih zvezda. Ispostavilo se da je crna rupa četiri miliona puta teža od Sunca.

„Spektar-RG“ će zaviriti u jezgro

Smatra se da se crna rupa formira sabijanjem mase zvezde. Snaga njene gravitacije raste i na kraju izaziva kolaps. Kao rezultat toga nastaje veoma kompaktan, ali supermasivan objekat. Da bi se odvojilo od nje, potrebno je prevazići brzinu svetlosti, a pošto je to nemoguće, onda ništa ne napušta granice crne rupe – ni atom ni foton.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here