A. Stojanović
MESTA SA DUŠOM: Bazar u Gazijantepu

Putovanje do Gazijantepa, dvomilionskog grada koji leži na pedesetak kilometara od sirijske granice, trajalo je nekoliko sati. Tokom njega pejzaži su se nizali kao na traci. Široki bregovi, razbacani maslinjaci, stada ovaca, kamenite planine i crvenica koja je preotela primat crnici, plodnoj zemlji oko Adane. Drum nas je vodio kraj utvrđenja iz 5. veka i kasaba koje žive na starinski način.

Drevna tvrđava

Tokom jedne od nekoliko pauza posetili smo muzej Karatape. Kompleks koji kao da kombinuje lepote arheologije i botanike, podsetio nas je dokle može da dovede udružena volja ljudi. Uostalom, o veličini ovog mesta svedoči i činjenica što je u prošlosti, zapravo, bilo moćno utvrđenje sa 43 kule osmatračnice. U ovoj, počivšoj tvrđavi, naši domaćini su nam priredili izuzetno ukusnu užinu koju su nam spremale lokalne Turkinje. Ona je bila u vidu dve tradicionalne pite iz ovog dela Turske. Prva je u sebi imala ovčji sir, dok je druga kombinovala ukuse spanaća, praziluka i crnog luka. Sa osećajem sitosti zbog jela, ali i zbog naučenog o istoriji ovog kraja produžili smo dalje. U ranim večernjim časovima stigli smo u Gazijantep. Šetajući sokacima Gazijantepa u hodu smo se upoznavali sa znamenitim restoranima i muzejima, džamijama na kojima se vidi jaka arapska arhitektura i dućanima oko kojih se šire mirisi mlevene kafe, mešavine čaja, ratluka, oraha, sušenih smokvi i japanskih jabuka, ali i začina raznovrsnih namena i još raznovrsnijih boja.

Dućani i osećaj

U jednom takvom dućanu koji drži sirijska porodica trgovali smo sa 12-godišnjakom koji neumorno radi, želeći da familiji pomogne da “stane na noge”, budući da su u ovaj grad došli iz ratom razorene Sirije. Sećanje na sudbinu ovog deteta, koje bi da je rođeno na Zapadu pre brinulo o tome koji će telefon kupiti, nego što bi vodilo dulumski dućan, pratilo me je tokom čitave večeri, pa i ispod kamenih svodova elitnog restorana Hi – švahan u kom je naše druženje sa Adanom i Gazijantepom doživelo svoj prigodan svršetak. Intenzivan osećaj zahvalnosti na prilici da vidim ovaj neobičan deo sveta pulsirao je mojim venama, i to se nastavilo i prilikom leta nazad za Srbiju narednog dana. Pisanom rečju, dižem spomenik jednom upečatljivom putovanju, gostoprimljivim ljudima i nepobedivom misticizmu Turske, zemlje za koju se s pravom kaže da spaja svetove. To čini na mnogo prefinjeniji način nego čisto geografski. Ipak je sve u osećaju.

PAUZA: Novinari stigli iz više zemalja
Začini svih boja i ukusa
Kuvanje tradicionalne čorbe u kazanu
UMEĆE: Turkinja sprema pitu

Kebab u pogači

Posetili smo i jedno simpatično imanje u neposrednoj blizini Kahranmaraša, po imenu Baškonuš. Ovaj ranč posetiocima nudi neobičan ugođaj uživanja u svežem vazduhu i netaknutoj prirodi, milovanja albino jelena, jahanja konja ili, možda, bežanja od poslovično razjarenih gusaka. Koju god aktivnost da čovek odabere, ili ga ona silom prilika snađe, definitivno neće zažaliti. Neće zažaliti ni ako proba čorbu iz kazana, spravljenu od bilja, čiji recept znaju samo Turci iz ovih krajeva. Ili, ako nastavi sa gurmanlukom, kušajući tursku verziju sarme i punjene paprike, ovčji rep i kebab u pogači, ili možda baklave i sladoled od bivoljeg mleka.

Ukusni specijaliteti

Posledice zemljotresa

Tokom putovanja ka Gazijantepu imali smo i tu priliku da vidimo tragične posledice zemljotresa koji je prošle godine pogodio Tursku i Siriju, a čiji je epicentar bio upravo u okolini Gazijantepa. Jeziv je osećaj videti čitave kvartove iseljenih zgrada u Kahranmarašu, podsetnika o tragičnoj moći prirode. Ipak, vide se i napori lokalnih vlasti da se sa životom nastavi što pre u ovom trusnom delu sveta.

Baklava kao brend

Gazijantep je prema rečima našeg vodiča najpoznatiji po pistaćima, začinima,
slatkišima, a najviše baklavi. Ona je, kako kaže, bila najbolja u čitavom Osmanskom carstvu, pored one iz Alepa u Siriji. Ako je suditi po nepcu koje je zaigralo dok smo isprobavali poznati kolač, ima puno istine u tome, a i razloga da ovo mesto bude poznato po slatkoći jednog moćnog delikatesa.

PONOS GRADA: Baklave iz Gazijantepa

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here