Talibani povećali zaradu od heroina

0

 

Polja opijuma. koja se prostiru dokle vam pogled seže. pretražuju marinci u potrazi za Talibanima

Samo od reketiranja proizvođača i prodavaca opijuma, Talibani su poslednjih godina povećali zaradu sa 450 na 600 miliona dolaragodišnje, a ukupan prihod od prodaje avganistanskih narkotika na svetskom tržištu dostiže 65 milijardi dolara godišnje, izjavio je šef uprave UN-a za narkotike i kriminal, Antonio Marija Kosta. 

 

 

Droga iz Avganistana "podmiruje" 15 miliona zavisnika i uzrokuje smrt 100.000 ljudi godišnje u svetu, što je više od broja poginulih tokom rata u Avganistanu.

 

Šef uprave UN za narkotike Antonio Marija Kosta je skrenuo pažnju na slabu graničnu i carinsku kontrolu u Avganistanu i ukazao da se u toj zemlji godišnje konfiskuje najviše dva odsto ukupne količine proizvedenog opijuma.

 

Trgovci narkotika pronašli su novi put šverca opijuma, koji u poslednje vreme sve više ide preko granice s Pakistanom.

"Avganistansko-pakistanski pogranični region je postao najveća zona slobodne trgovine na svetu, u kojoj se trguje svačim – narkoticima, ali i oružjem, eksplozivnim napravama, čak i migrantima", ukazao je Kosta i podsetio da gram heroina u Kabulu košta tri dolara, a na ulicama Moskve, Milana ili Londona 100 dolara.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here