Youtube
Kineska vojska

Indijska vojska podigla je stepen pripravnosti na granici u području Ladah, poznatom i kao Veliki Tibet, pošto pakistanska i kineska vojska održavaju zajedničke vežbe u susednoj kineskoj regiji Tibet. Region Ladak predmet je spora tri države, a Indija i Kina nedavno su se sukobljavale na tom prostoru.

Kineski borbeni avioni J-11 i J-16 vežbaju u blizini granice Kine i Indije, a koriste obnovljene avio-baze na Tibetu, navode indijski mediji, prenosi Sputnjik internešnel.

Veruje se da je u vežbe uključena i avio-baza Hotan, koja važi kao moguća opasnost za kršenje sporazuma o deeskalaciji i baza za moguće napade preko linije razdvajanja tokom vežbi.

​Indijski izvori navode da su kineski avioni do sada poštovali granični protokol i održavali bezbednu distancu od linije razdvajanja.

Kao odgovor na vežbe, indijsko vazduhoplovstvo podiglo je „migove 29“ i „suhoje 30“, čija je aktivnost pojačana.

U pripravnosti je i eskadrila tek kupljenih aviona „rafal“ u indijskoj vazdušnoj bazi Ambala u severnoj državi Pendžab.

​Kina i Pakistan u ovom regionu svake godine održavaju vežbe, a nije objavljeno koliko pakistanskih vojnika učestvuje u „ratnim igrama“ koje su navodno počele 22. maja.

Jedan od glavnih ciljeva vežbe je provera borbene gotovosti u ciljanju ratnih brodova, zatim gađanje iz aviona i dronova protivbrodskim raketama, kao i gađanje raketama vazduh-vazduh te gađanje raketama zemlja vazduh.

Granični spor Indije i Kine traje decenijama i uključuje 3.488 kilometara dugu demarkacionu liniju, formiranu nakon rata dveju zemalja šezdesetih godina. Tenzije su se pogoršale u maju prošle godine, ostavljajući na desetine vojnika povređenih na obe strane, a sporadičnih sukoba bilo je i kasnije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here