pixabay.com

Zbog višednevnih protesta građana, Kina je juče nastavila sa ukidanjem restrikcija i strogih karantina, ali se i suočila sa izazovom kako da posle dugog ubeđivanja građana u opasnost od virusa korona odjednom predstavi stvari kao da je epidemija gotova.

Vlada u Pekingu je skoro tri godine primenjivala karantin, zatvaranje i masovno testiranje tvrdeći da je to jedini način da se zemlja izbori protiv kovida 19. Nakon što su građani, umorni od zatvaranja, izašli na ulice, komunistička vlada je počela da popušta ili ukida mere, ali joj je sad teško da objasni kako to da je opasnost iznenada nestala.

U Pekingu su uklonjeni šatori za testiranje. Stanovnici prestonice više ne moraju da pokazuju negativan test na virus korona da bi ušli u prodavnicu, a od sutra ista odluka počinje da važi i u gradskom prevozu. I Šenžen je juče istakao da putnici u gradskom prevozu više ne moraju da pokazuju dokaz da su negativni na virus. Predsednik Si Đinping popustio je pod pritiskom javnosti i demonstracija, koje su privukle pažnju svetskih medija jer su neuobičajena pojava u ovom jednopartijskom režimu.

Kap koja je prelila čašu bio je požar prošlog meseca kad su nastradali mnogi stanovnici zgrade u plamenu jer, zbog zabrane izlaženja, nisu smeli da napuste stanove. Mnogi Kinezi su se žalili i na to da već tri godine ne mogu da se leče od drugih bolesti jer je zdravstveni sistem usmeren isključivo na zaštitu od virusa korona. Osim toga, kineska politika nulte tolerancije na ovaj virus značila je i poremećen lanac snabdevanja u svetu, kao i usporen rast kineske ekonomije.

Kako ocenjuje “Gardijan”, Peking je odlučio da se uskladi sa svetom i ukine mere zbog političkih ili ekonomskih razloga, ali da je istina da se Kina suočava sa mogućnošću da se veliki broj ljudi zarazi. Stanovnici najmnogoljudnije zemlje na svetu su skoro tri godine zatvoreni i retko su bili u kontaktu s virusom korona, što ih čini veoma osetljivim kad konačno dođu u kontakt s virusom. Kako prenosi britanski dnevnik, problem je i u tome što je kineska vlada dozvolila imunizaciju isključivo kineskom vakcinom, pa Kinezi nisu imali priliku da se zaštite možda delotvornijim zapadnim cepivima.

Kineski državni list na engleksom jeziku “Gloubal tajms” javio je juče da se proizvodnja normalizuje u brojnim fabrikama, kao i da se ubuduće od građana očekuje da preuzmu najveću odgovornost za svoje zdravlje. Prema ovom listu, vodeći kineski stručnjaci u ovoj oblasti pozdravljaju “ažurirani” pristup zarazi.

2 COMMENTS

  1. Kako sada objasnili da Kineska i Ruska vakcina nije dobra kao Zapadna,ako je uopste bilo koja dobra.Tesko je objasniti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here