Tesla danas u Americi nije sam

0

Manifestacija je započela govorom dr Milene Tatić Bajić, predsednice Tesline naučne fondacije u Čikagu, koja je poželela dobrodošlicu svim gostima koji su došli na Druge Tesline dane. Ona je podsetila na veliku proslavu Nikole Tesle na čikaškom Nejvi piru koju je organizovala pre dve godine i na prošlogodišnje Tesline dane. Takođe je pomenula kako se osećala ponosno kad je nedavno u Frenklin institutu, na proslavi "200 godina od dolaska prvog Srbina u Ameriku", prisustvovala otkrivanju Tesline statue koju je Teslina naučna fondacija poklonila Frenklin institutu.
U nastavku programa gosti su govorili o aktivnostima koje se preduzimaju u Americi kako bi što šira javnost saznala što više o našem naučniku. Pomenuta je Teslina naučna fondacija iz Filadelfije, jedna od trenutno najaktivnijih fondacija koje se bave promocijom naučnikovog života i dela.

Srednjoškolac Filip Nestorović iz Sombora, Stanka Vučetić iz Novog Sada i Stevan Bajić iz Čikaga dali su svoje viđenje dela i rada velikog naučnika.

Kao učenik muzičke škole koji se sprema da jednog dana postane muzički producent, Filip Nestorović iz Sombora izrazio je svoju zahvalnost Nikoli Tesli jer bez njega ne bi bilo savremene muzike, niti interneta, niti savremene kulture i umetnosti.

Stanka Vučetić govorila je o patriotizmu i o tome kako se Tesla osećao kad je došao iz Like u Ameriku, i takođe iz Amerike u Beograd, i dočeku, susretu sa kraljem, posebno sa Jovanom Jovanovićem Zmajem i utisku koji su njegove pesme imale na njega kada se osećao usamljeno u Americi. Ona je takođe pomenula kako je Tesla uvek poštovao i uvažavao kako Srbiju i Liku, tako i Ameriku, zemlju u kojoj je nastavio život i rad.

Stevan Bajić izrecitovao je poemu o Nikoli Tesli.

Batrić (Bane) Furundžić, penzionisani inženjer, pronalazač i poštovalac Teslinog života i rada, demonstrirao je pred publikom nekoliko Teslinih izuma što je izazvalo veliku pažnju i interesovanje svih prisutnih.

Na kraju večeri Vesna Noble, sekretarica Muzeja, pozvala je sve prisutne da posete Teslinu sobu i pozvala sve da doniraju Muzeju. Dr Živojin Pavlović zahvalio se svima na poseti i podsetio na ulogu koju je Tesla imao u savremenoj nauci. On je takođe pozvao sve goste da nastave da dolaze u Srpsko-američki muzej "Sveti Sava", rekavši da je ovo kuća svih pripadnika srpske zajednice i njihovih prijatelja.

Amerikanci za velikog Srbina

Teslini dani bili su nova prilika da se progovori i o Džejn Alkorn, predsednici Telsinog naučnog centra, i o podvigu Amerikanca Metju Inmana koji je uspeo da preko socijalnih mreža animira više od 30.000 ljudi iz 108 zemalja koji su u roku od 30-ak dana sakupili više od milion dolara. Tim novcem od kompanije AGFA otkupljena je Teslina laboratorija Vordenklif na Long Ajlandu, koja će uskoro postati njegov muzej. Takođe je pomenuta i darežljiva milionska donacija Elona Maska, vlasnika električnog Tesla automobila, koju je pre mesec dana poklonio Teslinom naučnom centru za naučnikov 158. rođendan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here