Tesla je Amerikancima totalno kul

0

Iako je prošlo više od šest decenija od smrti Nikole Tesle, koji je preminuo bez ijednog novčića, poznati naučnik stekao je kultni status među mladim naučnicima, svrstan uz svog starog protivnika Tomasa Edisona u panteon tehnoloških genija i konačno postao Ameikancima, piše list.

Iako mu je bio potreban novac, Tesla je 1912. odbio da primi Nobelovu nagradu za fiziku jer je tvrdio da kolega i čovek s kojim je trebao da je deli – Tomas Edison nije pravi naučnik.

Poslednje godine života, pošto je njegova opčinjenost čistoćom prerasla u fobiju i sve više napredovala, proveo je u neimaštini hraneći golubove, dok je Edison od početka slavljen kao jedan od najvećih izumitelja Amerike i sveta.

Nikola Tesla

Ekscentrični genije, koji je za sebe tvrdio da nije izumitelj već "otkrivač stvari koje postoje u prirodi oko nas", postao je zvezda popularne kulture.

Kada su kalifornijski inženjeri želeli da nadenu posebno ime sportskom električnom automobilu vrednom 100.000 dolara, odlučili su da će se zove – Tesla.

Novi procesor kompanije za proizvodnju mikročipova Nvidia nazvan je Tesla. Dok su tvorci videoigrice Kapkom Entertejmenta iz Silikonske doline smišljali karakter za novu sagu o Dark Voidu, našli su odgovor u liku Nikole Tesle.

"On je bio pomalo luckast, zanimljiv tip", objasnila je portparolka Kapkoma Melodi Fajfer.

Američki tehnofili ponovno su otkrili ekscentričnog genija, a među njima prednjači Guglov suosnivač Lari Pejdž koji ga često navodi kao izvor inspiracije.
Teslamanija je postala pravi mejnstrim, glavna struja tehnoloških krugova, ističe "Vol strit žurnal".

Započela je još osamdesetih godina, sa singlom "Tesla Girls" iz 1984. godine britanskog tehno-pop sastava Orkestral Manuvers in dark. Dejvid Bouvi 2006. godine igrao je lik tajanstvenog fizičara u filmu The Prestiž, a redatelj Teri Gilijam u nedavno objavljenom dokumentarnom filmu opisao je Teslu "više umetnikom nego naučnikom na neki čudan način".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here