Bečka policija traži Vasića i preko Fejsbuka!

0

Austrijski mediji izveštavaju da je osumnjičeni Mihailo Vasić u Austriju došao tražeći azil, ali je u decembru 2008. njegov zahtev odbijen.

 

Komadant policije bečkog okruga u kome je Vasić u utorak ranio policajca, Sonja Figel, potvrdila je da je Vasić 2008. uhapšen sa još dva starija muškarca povodom zabrane boravka u Austriji.

 

"On je priveden u stanicu na ispitivanje, ali je jednom momentu pobegao“, kaže Sonja Figl i dodaje da kada je priveden, Mihailo nije pokazivao nikakve znakove nasilja i agresivnosti. "Njemu nisu stavljane lisice, jer za to nije postojala potreba.  Da je uhapšen zbog pljačke, onda bi sigurno imao lisice."

 

Bez lisica, Vasiću je bilo lako da u trenutku nepažnje pobegne iz policijske stanice. Za njim su krenuli policajci koji su čak ispalili šest metaka u vazduh kao opomenu da stane, ali ni to ga nije zaustavilo u bekstvu.

 

Kada se po drugi put 2009. ilegalno vratio u Austriju, Vasić je počeo da se bavi kriminalom. Policiji je poznat zbog brojnih prevara, provala i telesnih povreda koje je nanosio svojim žrtvama. Automobil koji je Vasić vozio kada je ranio policajca dovodi se u vezu sa krađama vozila u Donjoj Austriji, a vlasnica, izvesna Anica K. (32), ne stanuje na adresi koja je navedena u dokumentima, pa policija i za njom traga.

U austrijskom Ministarstvu pravde nisu hteli da komentarišu kako je moguće da je neko sa zabranom boravka u Austriji izađe iz zatvora, a potom se ilegalno vrati u zemlju.

 

"Nije na nama da se bavimo takvim stvarima, jer lokalnim vlastima ostavljeno da odluče da li će nekog pod tim optužbama da puste uslovno iz zatvora ili ne. Mi se u to ne mešamo", kaže portparol Ministarstva pravde Paul Hefele.

 

U srpskim krugovima u Beču se može čuti da je Vasić već pobegao u inostranstvo. Međutim policija sumnja da se vratio u Srbiju. "Pa nije glup. Srbija kao potencijalna članica EU bi ga sigurno isporučila," smatraju u bečkoj policiji.

 

Međutim, poznavalc bečkog podzemlja izjavio je za medije da se Vasić i dalje krije u Beču. "Čak i da osumnjičeni nema jake veze među svojim sunarodnicima u bečkom podzemlju, veoma je moguće da je tamo dobio zaštitu".

 
Ipak, bečka policija smatra da Vasić više nije u Austriji. "Gde se taj čovek nalazi-ne znamo, ali postoji velika verovatnoća da je on pobegao u inostranstvo", rekao je medjima u petak portparol bečke policije Mario Hejl.

Iako sumnjaju da je Vasić napustio Austriju, policija ne prekida unutrašnju potragu za njim. Pošto postoji i nagrada od 10.000 evra za onoga ko ukaže gde se begunac nalazi, telefon bečke policije neprestano zvoni.

 

"Dobijamo puno poziva, ali većina gađana ili daje pogrešne informacije ili namerno odvlači pažnju policije na drugu stranu" kaže portparol bečke policije Mario Hejl. Ipak, sve informacije koje dobiju se proveravaju.

 

Policija u potrazi za Vasićem: Sve se proverava

Eksperti smatraju da je Vasić i dalje opasan: "On dolazi iz zemlje u kojoj se doskora vodio rat. On se sigurno neće slobodno predati, jer on smatra da mu je život u opasnosti".

 

Austrijski mediji naročito podvlače da je činjenica koja se stalno gura pod tepih da se kriminalci veoma lako vraćaju u Austriju. To prema šefu kriminalističke policije za strance Stefan Storeki "nije ništa neuobičajeno.“

"Sa otvaranjem granica Šengena u decembru 2007. mogućnosti da se kontroliše ko ulazi i izlazi iz zemlje su se smanjile u odnosu na raniji period", kaže on.

 

"U težnji da pobegnu, mnogi ilegalno ulaze u zemlju sa lažnim dokumetima. Falsifikovani dokumenti su najčešće rumunski, bugarski, belgijski ili italijanski, koji su tako dobro urađeni da je običnom policajcu teško da prilikom rutinske kontrole primeti razliku", kaže Storeki.

Policajci gledaju Vasićevu sliku 

Zbog toga je veoma važna razmena informacija u zemljama šengena. " U situaciji kao što je ova, sve zemlje moraju da dobiju poterncu sa slikom osumnjičenog", kaže Storteki.

 

Takođe, nemačka policija je već uspostavila kontakt sa austrijskom ambasadom u Beogradu i obavestila ih o slučaju. "I ako Vasić ode u Srbiju, on se sigurno neće tamo dugo zadržati", kaže austrijski šef policije za strance.

 

Kako su nezvanično potvrdili austrijski izvori-kriminalistička policija traži Vasića čak i preko njegovog profila na najpoznatijem društvenom sajtu "Fejsbuku" i proverava sve one koji mu se nalaze na listi prijatelja kako bi li mu ušli u trag.
 

Policajac još u veštačkoj komi

Policajac koga je Vasić ranio je i dalje u veštačkoj komi, potvrdio je doktor Harald Herc.

"U petak smo počeli sa fazom buđenja, ali je pacijent imao problema da samostalno diše, pa smo nastavili da održavamo veštačku komu."

Ipak, doktori kažu da nema drugih komplikacija, pa se može reći da je njegovo stanje stabilno.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here