Žika Marković
Zajedničko kolo u centru Salaša

Na zahtev meštana Salaša kod Zaječara prvi put je organizovana manifestacija narodnog stvaralaštva Timočko kolo. Manifestacija je prvobitno bila zakazana za 1. septembar, ali je otkazana zbog kiše, pa je održana nedelju dana kasnije na Miholjske zadušnice kada se u Salašu održava i vašar.

Prvo je priređen defile učesnika, potom održan je i bogat program, a pred brojnom publikom u centru ove varoši svoja folklorna umeća pokazali su članovi šest kulturno-umetničkih udruženja: “Zoran Gajić” iz Rgotine, Božur iz Zvezdana, Penzioner iz Zaječara, Gradec iz Gradskova, Dubočane iz Dubočana i Romulijana iz Gamzigrada.

Organizator ove manifestacije je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu “Zoran Radmilović” u saradnji sa Mesnom zajednicom Salaš, a pokrovitelj je grad Zaječar.

– Danas smo prvi put organizovali ovu manifestaciju u Salašu. Nazvali smo je Timočko kolo i okupili šest folklora. Odziv publike iz okolnih sela je baš veliki i iznenađeni smo ovolikim brojem posetilaca. Ovo nije poslednja manifestacija koju organizujemo u ovoj godini, jer ima još jedna koja se održava početkom novembra u selu Mali Izvor. Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu “Zoran Radmilović” je organizator ove i još više od 20 manifestacija u drugim selima i prezadovoljni smo odzivom ljudi. Mogu da kažem da smo mnoga sela digli na noge, sva ta mesta u našoj opštini su opet oživela zbog održavanja ovih manifestacija. Nadam se ćemo sledeće godine nastaviti ovim tempom i ubacićemo još neka sela u ovaj program – kaže Neli Nikolić, rukovodilac sektora za organizaciju manifestacija na teritoriji grada Zaječara.

Predstavnici svih udruženja koja su nastupala, redom ističu da su se rado odazvali pozivu da nastupe u Salašu. Prvi to ističe Milorad Ilić, koreograf u KUD “Zoran Gajić” iz Rgotine.

Ponosna majka: Marela sa ćerkom Teodorom
Strahinja i Gabrijela iz Rgotine

– Danas nastupamo sa dečjim folklorom koja će odigrati “Šumadiju”, a starija deca do 15 godina će odigrati splet Vlaških igara – naveo je Ilić.

Brane Mladenović, koreograf KUD Penzioner iz Zaječara navodi da se veterani ne predaju.

– Imamo 30 aktivnih penzionera koji igraju u našem udruženju. Došli smo da odigramo Vlaške igre iz Negotina, a posle ćemo malo i na vašar – kaže Mladenović.

Časlav Novaković, predsednik udruženja iz Dubočana kaže da otkad pamti zna da je 8. oktobra vašar u Salašu.

– Evo sada i manifestacija sa kulturnim programom. Imamo samo dečju folklornu grupu i danas će mališani odigrati stara Vlaška kola – kaže Novaković, čelnik KUD Dubočane.

Vredno je napomenuti i da je ugostiteljska radnja Dubočanac iz Dubočana pripremila hranu za sve učesnike na ovoj manifestaciji.

Aleksandra i Jovana iz Dubočana
Hranu za sve učesnike pripremio “Dubočanac”

Jedinstvena igra iz Gradskova

Kulturno-umetničko društvo Gradec iz Gradskova je ovog leta i jeseni nastupalo na više manifestacija širom istočne Srbije.

– Ovo je predzadnja manifestacija u ovoj godini, a verujem da ćemo i idućeg leta učestvovati na više ovakvih i sličnih manifestacija. Imamo oko 20 aktivnih članova, a danas ćemo odigrati splet Vlaških kola, a među njima i jedno specifično kolo “Lomski” koje se igra samo kod nas u Gradskovu i po tome smo poznati i jedinstveni u igri tog kola. Imamo i naš autentični vlaški orkestar, koji takođe potiče iz našeg sela – kaže Vencislav Jovanović, koreograf KUD Gradec iz Gradskova.

Vencislav sa ćerkom Jovanom

Pesma iz Gamzigrada

Nikola Antonjević je potpredsednik Mesne zajednice Gamzigrad i jedan od osnivača udruženja Romulijana.

– Danas sam ovde sa folklornom grupom Romulijana iz Gamzigrada i zamenjujem koreografa našeg udruženja Damira Ilića, koji je sprečen da dođe na ovu manifestaciju. Inače, Damir i ja smo formirali ovo društvo i pratimo decu svuda na svim manifestacijama. Društvo je osnovano 1985. godine, pa je imalo malu pauzu u radu, a pre pet godina smo ponovo sakupili decu i počeli da vežbamo i igramo. Imamo 30 članova podeljenih u tri grupe: dečja, omladinska i veterane – kaže Antonjević.

Razigrani: KUD Dubočane
Veterani se ne predaju: KUD Penzioner iz Zaječara
Gosti iz Rgotine: Članovi KUD “Zoran Gajić”
Divni glasovi: Nevena, Maša i Katarina, KUD Romulijana

Splet iz Zvezdana

Magdalena Mladenović je više od 10 godina član KUD Božur

– Lepo se danas provodimo i družimo sa članovima drugih društava. Zanimljivo nam je i zbog vašara, a inače odigraćemo splet srpskih igara od koji neke imaju u pomalo čudne nazive to su : Rečenica, Sedam gusaka, Keser, Derendava i Plok – objašnjava Magdalena.

Članovi KUD Božur