Užasne scene napada na episkopa prenošene su uživo

Tinejdžer koji je u ponedeljak uveče na zapadu Sidneja nožem napao asirijanskog episkopa Mar Marija za vreme službe u crkvi Hrista dobrog pastira, već je imao dosije zbog nošenja noževa i drugih dela.

Ovo su objavile medijske kuće ABC i Skaj Njuz navodeći da se 16-godišnjak već suočio s optužbama za nekoliko krivičnih dela, uključujući posedovanje noža, uhođenje i nanošenje materijalne štete.

Sve do suđenja koje je održano u januaru on je bio na slobodi uz kauciju.

Zločini ovog dečaka su dokazani, prenose mediji koji opisuju da je reč o „tinejdžeru mračne porošlosti“, ali takođe javljaju da su optužbe odbačene nakon što se pred sudom obavezao na dobro ponašanje. Ta obaveza je bila na snazi i u trenutku kada je u ponedeljak uveče nožem navodno izbo sveštena lica u hramu u naselju Vejkli.

Do srede uveče optužnica protiv navodnog napadača nije podignuta, pošto je saopšteno da ga do tada policija još nije saslušala, s obzirom na to da se nalazi u bolnici, gde se oporavlja od teških povreda šake. Kako je potvrdila i komesarka policije Karen Veb, dečak je ostao bez prsta u gušanju s parohijanima posle napada.

ABC je u opširnom izveštaju u sredu javio i da je otac dečaka bio „šokiran“ kada je saznao šta se desilo, te da je rekao da „nije primetio znake ekstremizma kod svog sina“.

Ovo je za jutarnji program ABC radija izjavio sekretar Libanskog muslimanskog udruženja i advokat Gamel Keir, rekavši da je u ponedeljak posle napada sedeo s porodicom ovog tinejdžera.

– Otac je bio u šoku. Rekao mi je da nije uočio bilo kakve ekstremne znakove, osim neposlušnosti – rekao je Keir.

Sekretar Libanskog muslimanskog udruženja Gamel Keir

On je dodao i da dečak nikada nije bio deo zajednice najveće australijske džamije u Lakembi, o kojoj brine njegovo udruženje. Keir je objasnio da ga je dečakobv otac kontaktirao posle napada preko zajedničkog poznanika i izrazio strahovanje da bi neko mogao da mu zapali kuću.

– Pozvao sam ga da dođe u džamiju. Sedeli smo zajedno do 6.00 sati ujutro. Šta sam mogao osim da ga zagrlim i da plačem s njim – rekao Keir i postavio pitanje da li je napad možda prebrzo označen od policije kao „teroristički incident“.

Generalni direktor australijske obaveštajne službe ASIO Majk Burdžis rekao je da je napad „izgleda bio verski ili ideološki motivisan“.

Takođe, govoreći za ABC, profesor bezbednosnih studija i kriminologije sa Mekvori univerziteta, Džulijan Drugan, objasnio je da u celom slučaju postoje dva faktora koja ukazuju na terorizam.

– Jedan aspekt većine definicija terorizma je da se nasilje vrši kao deo šireg uzroka, što znači da u slučaju terorizma nasilje samo po sebi nikada nije cilj. Terorističko nasilje se koristi da bi se pokrenulo neko šire pitanje, kako bi se stvorio strah ili pokušala da se sprovede propaganda i da se regrutuju ljudi – kazao je Drugan.

On je dodao da je drugi element činjenica da je nasilje viđeno u direktnom prenosu, što znači da može da „dopre do publike kojoj je namenjeno“.

– U ovom slučaju vidimo nasilje koje bi moglo imati verski aspekt i koje je emitovano uživo. Ta dva aspekta terorizma, generalno gledajući, izgledaju kao da bi potencijalno mogli da se odnose na ovaj slučaj – rekao je Drugan.

On je dodao i da zakonska definicija terorizma može rezultirati strožim kaznama i davanjem širih ovlašćenja policiji tokom istrage, kao što je duže zadržavanje i ispitivanje osoba.

Strah od porasta islamofobije

Muslimanska zajednica Sidneja je u strahu od mogućeg porasta islamofobije. Kako se navodi u Australijskom registru islamofobije, od subote je već zabeležen „značajan porast“ broja izveštaja o incidentima, sa čak 46 prijavljenih.

Takođe, Australijska federacija islamskih saveta izdala je upozorenje muslimanskim liderima, u svetlu “pojačanih tenzija protiv muslimanske zajednice”. Takođe, u sredu je komesar za rasnu diskriminaciju pozvao sve verske zajednice na saosećanje nakon nedavnih napada u Sidneju, a na sastanku verskih vođa pozvao je na mir u hramovima.

Uhapšen izgrednik

U neredima do kojih je došlo pred crkvom u Vejkliju, povređeno je nekoliko policajaca i pričinjena je velika materijalna šteta na policijskim vozilima. Objavljeno je da je u vezi s neredima u ponedeljak uveče uhapšen 19-godišnji muškarac. Policija je pretresla njegovu je kuću u Dunsajdu u sredu i tom prilikom privela mladića u stanicu u Blektaunu. Kako je navedeno, očekuje se da će biti još hapšenja zbog ovih izgreda.

U neredima posle napada na episkopa povređeni su policajci i oštećena vozila

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here