ATAImages
Branislav Tiodorović

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je da aktuelne mere za sprečavanje širenja koronavirusa moraju da ostanu na snazi i dodao da nema potrebe za uvođenjem novih pravila.

Tiodorović je rekao da još ne postoje jasne studije i potpuni uvid u omikron, a ni u novu stelt verziju, te da je teško prognozirati da li će se pandemija završiti do juna ili do kraja godine.

– Kratko je vreme da se može zaključivati bilo šta posebno, ali ipak možda možemo reći da sa ovim sojevima ulazimo u neku završnicu – rekao je Tiodorović.

Navodi da će korona vremenom postati endemska pojava, što znači da neće biti opasna za neke ljude napominjujući da moraju biti na oprezu svi kojima je imunitet u padu.

Tiodorović je rekao da ne postoje neke bitne razlike između između stelta i originalnog omikrona i dodao da kod većine ljudi dominiraju lakše kliničke slike.

– Dominiraju lakše kliničke slike, mnogi to prebole na nogama, ili čak prođe sa nekom lakšom kliničkom slikom u kućnim uslovima – kaže Tiodorović.

Sa druge strane, ističe Tiodorović kod hroničnih bolesnika može doći do komplikacija, što se, kaže, vidi po broju umrlih na dnevnom nivou.

– Moramo voditi računa o ljudima koji imaju hronična oboljenja, o tome mladi treba da razmišljaju kako ih ne bi zarazili – rekao je Tiodorović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here