Tokom nedelje ugovor sa “Novartisom”

0

Ispitivanje sojeva virusa za vakcinu u "Novartisovoj" laboratoriji

Posle zvanične preporuke Komisije za nabavku vakcine, konačnu reč daje Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) koja će proveriti kvalitet vakcine i registrovaće je za domaće tržište.

 

Prema rečima portparola ALIMS-a Aleksandra Tucovića, regularna procedura registracije i provere kvaliteta vakcine u ALIMS-u je 210 dana i to prema Zakonu o lekovima i medicinskim sredstvima Srbije, član 36.

 

"Pošto je situacija vanredna i postoji dokumentacija, moguće je da vakcina dobije sertifikat o kvalitetu za oko 15 dana", precizirao je Tucović.

 

Kada se vakcina registruje u Srbiji, ona će biti skladištena u Institutu za imunologiju i virusologiju "Torlak", odakle će biti raspodeljena institutima za javno zdravlja širom Srbije koji će vakcine distribuirati po domovima zdravlja.

 

Na tender Vlade Srbije za nabavku vakcine kompletnu dokumentaciju podnela je švajcarska farmaceutska kompanija "Novartis" koja je vakcinu ponudila po ceni od 799 dinara po dozi.

 

Prvu turu od 500.000 vakcina "Novartis" bi mogao da isporuči 25 dana po potpisivanju ugovora sa Republičkim zavodom za zdravstveno osiguranje, dok bi dva i po miliona doza bilo isporučeno u tri jednake tranše u januaru, februaru i martu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here