Vojvodina: U bolnicama 59 obolelih

0

Od tog broja, u poslednja 24 sata je primljeno 18 bolesnika, svi su pod stalnim nadzorom i primaju odgovarajuću terapiju.

 

Kako je precizirano u saopštenju, na Klinici za infektivne boleti pri Kliničkom centru Vojvodine (KCV) smešteno je 14 bolesnika dok se tri nalaze na Institutu za plućene bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici.

 

U sremskomitrovačkoj bolnici je jedan pacijent inficiran novim gripom, u Zrenjaninu 12, u Pančevu 19, somborska i kikindska bolnica primile su po tri a bolnica u Vršcu četiri pacijenta.

 

Situacija u Vojvodini se pažljivo prati i preduzimaju se sve raspoložive mere radi brzog dijagnostikovanja, izolovanja i medicinskog tretiranja obolelih od tog virusa, navedeno je u saopštenju.

Nadležni u pokrajini za praćenje pandemije novog gripa preneli su stanovništvu preporuke Instituta za javno zdravlje Vojvodine da aktivno prate svoje zdravstveno stanje tokom epidemije.

 

U slučaju iznenadne pojave visoke temperature i suvog kašlja ili otežanog disanja,

praćenog bolovima u mišićima i zglobovima, obolelim osobama se savetuje da prvo telefonom pozovu izabranog lekara.

 

Obolelima se savetuje da do postavljanja dijagnoze maksimalno izbegavaju kontakte sa zdravim osobama.

 

U saopštenju se podseća i na opšte mere prevencije kao što su održavanje udaljenosti od najmanje metar od bilo koje osobe koja ima simptome slične gripu, prekrivanje nosa i usta papirnom maramicom (prilikom kašljanja) koju odmah treba bezbedno odložiti.

 

Neophodno je redovno pranje ruku sapunom ili brisanje vlažnim maramicama na bazi alkohola, kao i češće provetravanje prostorija u kojima se boravi

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here