Toksična ljubav Holivuda

0

Seksualno opredeljenje više nije tabu tema u Holivudu. Mnoge velike zvezde, među kojima su Elen Dedženeris, Porša de Rosi, Džodi Foster, Lindzi Lohan, Džordž Majkl i Elton Džon, ne kriju sklonost ka istom polu. Pobeda austrijske predstavnice, transvestita Končite Vurst, izazvala je brojne reakcije, kako domaće tako i strane javnosti. Evrosong je inače poznat po ekstravagantnim i kič nastupima, a i ranijih godina bilo je nastupa i pobeda transrodnih osoba. Prošle godine je finska predstavnica imala tačku sa porukom protiv politike vlasti njene zemlje da zabrani gej brakove – pa poljubila u usta plesačicu. Bradata Končita je osvojila prvo mesto i stekla mnogo obožavalaca, a u Rusiji je pokrenula i polemiku da li treba da prenosi ovo takmičenje. Končita ne krije da je zaljubljena i srećna sa svojim muškarcem.
Bivši marinac Skoti Bovers, koji je vršio usluge nekim od najvećih imena u Holivudu 40-ih godina, tvrdi da je učestvovao u trojci sa vojvodom od Vindzora i njegovom ženom Valis Simpson. On je u svojoj knjizi otkrio ko su poznati gejevi i biseksualci među holivudskim zvezdama, među koji se nalaze imena kao što su Keri Grant i Rok Hadson. Priče u knjizi govore o organizovanju seksualnih partnera za glumice Ritu Hejvort i Ketrin Hepbern, za koje tvrdi da je spojio sa više od 150 žena. Među njegovim ljubavnicama i ljubavnicima nalazili su se Edit Pjaf, Spenser Trejsi i Keri Grant. Ketrin Hepbern je, prema njegovim navodima, imala više od 150 ljubavnica.
– Ćutao sam svih ovih godina jer nisam želeo da naškodim tim ljudima. I nikada nisam video fascinaciju u tome. Voleli su seks kako su voleli. Koga briga? Istina više ne može da naškodi – rekao je Bovers za "Tajms".

Strasne tuče
Greta Garbo nikada se nije udavala, niti je imala decu i nagađa se kakve su bile njene seksualne sklonosti. Dok su neki njeni prijatelji tvrdili da je volela muškarce, a drugi su govorili da je bila lezbijka, kao i biseksualka, a pojedini su pak isticali da je aseksualna. Nekoliko žena tvrdile su da ih je zavela, a među njima i književnica Mercedes de Akosta koja je glumicu upoznala 1931. godine. Postala je njome opsednuta, a njihova veza navodno je trajala sve do 1944. godine kada je Greta zahtevala da književnica prestane da joj šalje pesme i pisma u kojoj joj stalno izjavljuje ljubav. Do prestanka svih odnosa došlo je 1960. godine nakon objavljivanja Akostinih memoara u kojima je ona do detalja opisala svoju navodnu ljubavnu vezu sa glumicom.


Prva javna ličnost koja je javno obznanila svoj homoseksualizam bio je britanski pisac Oskar Vajld, kome je u proleće 1895. godine suđeno zbog seksualne orijentacije. Među zvezdama za koje se šuškalo da vode dvostruki sesksualni život bili su Erol Flin, Keri Grant i Lorens Olivije. Prvi slavni glumac za koga je pred kraj života postalo jasno da nije sklon ženama je Rok Hadson. Veliki holivudski srcelomac proveo je poslednje godine života neuspešno tragajući po celom svetu za lekom protiv side. Komičarka Elen Dedženeris i glumica En Heč prve su slavne lezbijke u američkom šou biznisu koje su svoju ljubav priznale krajem 90-ih godina prošlog veka, posle duge tabloidske kampanje.

Istraživanje tela
Glumica Dru Barimor je zvanično priznala da je biseksualna u intervjuu za magazin "Kontakt" 2003. godine.
– Da li volim žene seksualno? Naravno. Potpuno. Oduvek sam se smatrala biseksualnom osobom. Misli da su dve žene zajedno potpuno prelepa stvar, isto kao što su muškarac i žena prelepi. Kada ste sa ženom, to je kao da istražujete svoje telo ali kroz nekoga drugog – izjavila je tada glumica.

 

 

Zalutale usne
Fudbaleri Sevilje savladali su Benfiku u finalu Lige Evrope, a proslava koja je potom usledila na terenu imala je i jedan krajnje neobičan detalj. Tokom TV prenosa moglo je da se vide kako zvezda Sevilje, hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić, kreće da se pozdravi sa saigračem Danijelom Karikom, a fotografi su zabeležili njihov poljubac. Internet je odmah preplavljen komentarima da je u pitanju ili prva otvorena homoseksualna proslava dvojice igrača koji su osvojili evropski trofej, ili trenutak prejakih emocija u kome su usne zalutale.

 

 

Prvi gej brak u crkvi
Stig Eling i Sten Andersen su prvi gej par koji se venčao u crkvi u skladu sa danskim zakonom o braku osoba istoga pola. Oni su izgovorili "da" u luteranskoj crkvi Frederiksberg u Kopenhagenu 2012. godine. Prva država koja je uvela istopolne brakove bila je Holandija. Zakon je usvojen u parlamentu 2000. godine, a stupio je na snagu 1. aprila 2001. godine.

Raskinule su ubrzo nakon javnog priznanja, a En je svoju homoseksualnost opisala kao mentalnu bolest koju je, kako je navela pre nekoliko godina, uspela da izleči. Posle ovog ljubavnog kraja Elen je upoznala glumicu Poršu de Rosi, poznatu po ulozi zanosne advokatice u seriji "Ali Mekbil". One nikada nisu krile svoju vezu, a prošle godine su se i venčale. Džodi Foster nakon više od dve decenije nagađanja javno je priznala da joj se više sviđa isti pol. Dvostruka oskarovka priznala je kako joj se puno više od muškaraca sviđaju žene. Ona je svoju ljubav sa Aleksandrom Hedison krunisala brakom.
Veza pevačice i glumice Lindzi Lohan i di-džeja Samante Ronson bila je glavna tema tabloida zbog njihovih čestih svađa. Pre nekoliko godina više puta su se fizički obračunale, čak i u javnosti, a posle jednog pokolja hitna pomoć je Samantu odvela u bolnicu. Da bi prebrodile ove poteškoće, strastvene ljubavnice su čak posećivale i bračnog savetnika. Glumica je tada rekla da ne može bez Samante, jer je njihova ljubav toksična, ali se veza ipak raspala.

Brak u muzeju
Gej ikona u svetu muzike je Elton Džon, pevač koji je još 70-ih godina otvoreno govorio da je homoseksualac. On je sa svojim partnerom Dejvidom Furnišom sklopio brak u Vindzoru. Ovaj par ima dvojicu sinova, Zakarija i Ilajdžu Džozefa Danijela Furniša Džona. Njegov kolega Džordž Majkl je pre 11 godina bio prisiljen da prizna homoseksualnost nakon što je uhvaćen u pokušaju bludne radnje u javnom toaletu sa policajcem u civilu.
– Policajac na tajnom zadatku mi je rekao: "Pokaži mi svog, pa ću ti pokazati svog". Pomislio sam: "Ako mi pokaže svog, biće svašta" – rekao je pevač, koji je odmah nakon incidenta priznao da je u vezi sa biznismenom Kenijem Gosom.
I legendarni Fredi Merkjuri, pevač grupe Kvin, bio je gej. Sredinom 70-ih godina prošlog veka započeo je vezu sa američkim producentom, a tokom 1979. godine, posećivao je gej kupatila i klubove, gde je imao veliki broj partnera. Godine 1985. godine započeo je dugu vezu sa frizerom Džimom Hatonom. Pevač je 1990. godine saznao da je HIV pozitivan, a preminuo je šest godina kasnije.
Riki Martin je 2010. godine javno priznao da je gej. Od tada i počinje njegova borba za legalizaciju istopolnih brakova u njegovom rodnom Portoriku. Latinoamerička zvezda je već šest godina u vezi sa Karlosom Gonzalesom Abeljom. Pre četiri godine uz pomoć surogat majke postao je otac blizanaca, Matea i Valentina. Glumac Džordž Takei, zvezda serije "Zvezdane staze", sa svojim dugogodišnjim partnerom Bredom Altmanom venčao se 2008. godine na budističkoj ceremoniji u Japanskom nacionalnom muzeju u centru Los Anđelesa. Njih dvojica su brak sklopili samo tri meseca nakon legalizacije istopolnih brakova u Kaliforniji. Džordž i Bred važe za jedan od najstabilnijih gej parova Holivuda, a pre braka bili su u vezi 21 godinu. Američka komičarka Rouzi O’Donel i njena druga supruga Mišel Raunds venčale su se i usvojile devojčicu Dakotu. O’Donelova koja pored Dakote ima četvoro dece iz prvog braka, vodila je "Rouzi šou" na kanalu Opre Vinfri ONjN. Veridba sa Raundsovom dogodila se pred publikom u studiju 2011. godine. Prvi brak poznate glumice bio je sa Keli Karpenter, 2004. godine. Nekadašnje partnerke usvojile su troje dece, dok je četvrto, začeto veštačkom oplodnjom, rodila Keli.
Zvezda serije "Seks i grad" Sintija Nikson venčala se pre dve godine u Njujorku sa dugogodišnjom devojkom Kristin Maronini.

DRUGA STRANA MEDALjE
Porodica i deca

Džordž Kluni u poslednje je vreme česta meta glasina koje u pitanje dovode njegovu seksualnost.
– Moj privatni život je samo moj i jako sam srećan. Nimalo me ne boli ako neko misli da sam homoseksualac. Verovatno će i nakon moje smrti neki pričati da sam bio homoseksualac. Nije mi uopšte stalo do toga – izjavio je Kluni.
Italijanski premijer u ostavci Mario Monti izjavio je da se protivi brakovima pripadnika istog pola i usvajanju dece u takvim zajednicama.
– Smatram da porodicu treba da čine jedan muškarac i jedna žena i da je neophodno da deca odrastaju sa majkom i ocem – rekao je Monti u televizijskom intervjuu.
Majka Breda Pita, Džejn Pit, napisala je pre dve godine pismo u kojem je izrazila svoje republikanske stavove po pitanju sklapanja gej brakova, uprkos tome što se njen sin javno zalaže za njih.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here