Avanture mladog čarobnjaka Harija Potera jedan je od najprodavanijih i komercijalno najuspešnijih serijala fantazije. Ovaj serijal koji se sastoji od sedam knjiga britanske književnice Dž. K. Rouling pisan u rasponu od jedne dekade od 1997. do 2007. godine prodat je u više od 500 miliona primeraka širom sveta, a preveden je na više od 80 jezika.

Poslednje četiri knjige serijala su uzastopno obarale rekorde kao najbrže prodavane knjige u istoriji, dok se poslednji nastavak Relikvije smrti prodao u oko 11 miliona primeraka samo u Sjedinjenim Američkim Državama u roku od 24 sata od objavljivanja.

Avanture Harija Potera i njegovih najbliskijih prijatelja Hermijone Grejndžer i Rona Vizlija inspirisale su i obeležile detinjstvo miliona dece širom sveta, a mi ćemo vam predstaviti top 3 Hari Poter knjige koje jednostavno morate ponovo da pročitate ili makar da im date šansu iako možda niste ljubitelj ovog žanra.

Hari Poter i vatreni pehar

Ovo delo želim pre svega da izdvojim zato što predstavlja povratak glavnog negativca na scenu, sa kojim je cela saga i započeta – Lorda Voldemorta. Iako je on u prethodne tri knjige poput neke sive eminencije koja se na mahove pojavljuje suviše slabašan da bilo šta direktno učini, Hari Poter i Vatreni pehar nam donosi njegovu zastrašujuću metamorfozu i potpuno otelotvorenje svih mračnih sila, kako u metaforičkom tako i u bukvalnom smislu.

Hari Poter se prvi put još od malenih nogu susreće sa Voldemortom u njegovom koliko toliko ljudskom obliku i uz sjajno lukavstvo i brzo razmišljanje izbegava gotovo sigurnu smrt, koja nažalost ne zaobilazi Harijevog rivala na čarobnjačkom turniru i školskog prijatelja Sedrika Digorija.

Ova knjiga nam takođe nudi veoma zanimljiv uvid u druge čarobnjačke škole Bobatonsa i Durmstranga, kao i očaravajuće opise svetskog prvenstva u kvidiču čime se prilično proširuje i obogaćuje čarobnjački svet izvan Hogvortsa.

Hari Poter i relikvije Smrti

Iako ponekad kulminacije književnih serijala ne donose pravo uzbuđenje kojem se svi nadamo i željno iščekujemo, Hari Poter i relikvije Smrti su sve samo ne to.

Dž. K. Rouling na izuzetan način privodi kraju serijal o mladom čarobnjaku kroz nezaboravne scene čarobnjačkih borbi između dobra i zla u bici za Hogvorts, uzbudljivim i pomalo zastrašujućim potragama za relikvijama Smrti čijim uništenjem se na jedini način može pobediti zli Lord Voldemort, kao i nezaboravnom epizodom profesora Snejpa kojim njegov lik dobija potpuno novu i drugačiju prizmu gledanja na sve prethodne događaje.

Ova knjiga po prvi put prikazuje ozbiljniji razdor i razilaženje između glavnih junaka usled velikog pritiska i sve veće pretnje Lorda Voldemorta i njegove armije Smrtoždera.

Iako će vas ova poslednja avantura u serijalu provozati kroz magični rolerkoster čarobnjačkog sveta za sve pare, opet će vam na kraju ostaviti određenu žal kada shvatite da je priči došao kraj. Za one koji pak žele još jednu dodatnu dozu sveta Harija Potera, tu je i dodatak serijalu Hari Poter i ukleto dete.

Hari Poter i Kamen mudrosti

Kakav bi to bio pregled top 3 Hari Poter knjige za pročitati kada ne bih pomenuo delo kojim je sve nastalo – Hari Poter i Kamen mudrosti. Dž. K. Rouling nam ovim delom otvara vrata magičnog i nezaboravnog sveta čarobnjaka i predstavlja nam glavnog protagonistu mladog Harija Potera koji u početku nije ni svestan da se prilično razlikuje od svog dotadašnjeg normalskog okruženja. Kamen mudrosti definitivno poseduje to neko jedinstveno uzbuđenje kada saznamo i otkrijemo nešto novo.

Sjajni deskriptivni opisi i uvod u čarobnjački svet, kao i nevina poletnost prve knjige u serijalu ostavljaju svakog čitaoca prikovanog za ovo delo i ne puštaju ga tako lako iz ove avanture.

Ukoliko želite da poručite Hari poter knjige to možete uraditi preko online portala knjigenadlanu.com koji ima nekoliko hiljada poznatih naslova najčitanijih svetskih pisaca.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here