Top 5 napuštenih i sablasnih gradova

0

Kolmanskop, Namibija


Pre nego što uđete u ovaj napušteni rudarski grad u pustinji Namib, moraćete da se zaustavite u obližnjem Ludericu i tamo zatražite dozvolu. Nekada je Kolmanskop bio grad u koji su slobodno mogli ući svi lovci na dijamante. Grad je bio na svom vrhuncu 1920-ih godina, ali je napušten 1956. Kasnije je delomično obnovljen.

 

Fatehpur Sikri, Indija


Ovaj grad je izgradio car Akbar sa namerom da bude najlepši grad na svetu. Cilj je skoro postignut, ali je narod ubrzo shvatio da grad nema pristup vodi. Glavni grad carstva Mugal potpuno je napušten posle samo deset godina, ali je i dan-danas savršeno očuvan grad iz 16. vijeka.

 

Oatman, Arizona, SAD


To je mesto u kojem po ulicama tumaraju divlji magarci, zidove lokalnog hotela krase novčanice, a u njemu su Klark Gebel i Kerol Lombard provodili bračne noći. Grad živi zahvaljujući turistima koji ga obilaze, ali bez pravih stanovnika.

 

Desepšn Ajlend, Antarktik


Ovde su se redovno zaustavljali antarktički moreplovci, a ostrvo je bilo i popularno mesto naučnika dok im bazu nije uništilo nekoliko erupcija vulkana 1960. godine. Danas se mogu videti samo ostaci svega toga, a današnjim turistima pored posete omogućeno je i plivanje u vrućim izvorima vode.

 

Riolit, Nevada, SAD


Zlato je pronađeno 1904. godine, a u roku od 16 godina grad je stigao i da se razvije i postane grad duhova. Danas je najočuvanija zgrada ona napravljena od 30.000 pivskih boca, a jedini stanovnici su osim "duhova" razni gmizavci.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here