Top pet namirnica koje mogu da snize pritisak: Jedna je mnogima omiljena

0
pixabay.com

Visok krvni pritisak lekari su odavno nazvali “tihim ubicom”, jer u najvećem broju slučajeva nije praćen simptomima koji bi alarmirali da sa organizmom nešto nije u redu.

Tako mogu da prođu nedelje, meseci, pa i godine dok se ne jave prve posledice bolesti koje nanose nepopravljivu štetu organizmu.

Naime, povišen krvni pritisak, odnosno hipertenzija utiče na srce tako što ga tera da radi više nego obično da bi pumpalo krv.

Vremenom, ovo dodatno opterećuje krvne sudove i druge organe, i može da dovede do ozbiljnih medicinskih stanja kao što su srčani ili moždani udar.

Ishrana je jedan od faktora koji doprinose vrednostima krvnog pritiska, pri čemu ga određena hrana snižava, a druga podiže.

Dr Johannes Uys iz ordinacije Broadgate u Londonu je za Express.co.uk govorio o uticaju ishrane na krvni pritisak.

On je preporučio pet namirnica koje bi mogle da budu od pomoći u snižavanju povišenog krvnog pritiska.

1. Zeleniš

– Povrće poput spanaća, kelja i blitve bogato je kalijumom, koji može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska suprotstavljajući se efektima natrijuma – kaže dr Uys.

Natrijum, koji se nalazi u soli, podiže krvni pritisak, jer tera telo da zadrži vodu koja potom vrši dodatni pritisak na zidove krvnih sudova.

2. Bobičasto voće

– Bobičasto voće, kao što su borovnice i jagode bogato je flavonoidima koji su povezani sa smanjenim rizikom od hipertenzije – ističe dr Uys.

3. Ovas

Prema rečima doktora, rastvorljiva vlakna koja se nalaze u ovasu mogu da doprinesu snižavanju krvnog pritiska smanjenjem nivoa holesterola.

4. Orasi i semenke

– Ovo su dobri izvori magnezijuma i zdravih masti, koji su povezani sa smanjenjem krvnog pritiska – objašanja dr Uys.

5. Tamna čokolada

– Konzumiranje umerenih količina tamne čokolade sa visokim sadržajem kakaa (70 procenata ili više) može imati pozitivan uticaj na krvni pritisak zbog sadržaja flavonoida – podseća dr Uys.

On takođe preporučuje konzumiranje čaja od hibiskusa svim osobama koje imaju povišene vrednosti krvnog pritiska.

Ukoliko imate dijagnostikovanu hipertenziju trebalo bi da porazgovarate sa svojim lekarom o ograničenom unosu namirnica koje mogu da utiču na skok pritiska.

Dr Uys izdvaja prerađenu hranu i hranu sa visokim sadržajem natrijuma kao onu koju bi trebalo ili sasvim izbegavati ili konzumiranje iste svesti na najmanju meru. Tu spadaju brza hrana, mesne prerađevine, industrijske supe, kao i slane grickalice. Naime, sve navedene namirnice su pune natrijuma, što dovodi do zadržavanja vode i visokog krvnog pritiska.

Doktor, takođe, ima poruku i za ljubitelje kafe i drugih napitaka koji sadrže kofein.

– Iako se uticaj razlikuje od osobe do osobe, previše kafe, energetskih napitaka ili određenih čajeva može privremeno da utiče na skok krvnog pritiska – upozorava dr Uys.

Osobe koje su na terapiji lekovima za snižavanje krvnog pritiska trebalo bi da se konsultuju sa svojim doktorom o promeni režima ishrane i režimu fizičke aktivnosti kog će se pridržavati.

Iako je u nekim slučajevima moguće prekinuti terapiju kad se vrednosti krvnog pritiska stabilizuju, to nikada ne bi trebalo raditi “na svoju ruku”, već isključivo po odluci doktora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here