Topi: Nezavisnost Kosmeta dobra za region

0

Albanski predsednik, koji je danas započeo dvodnevnu posetu Skoplju, istakao je da se takav utisak stiče i zbog činjenice da su nezavisnost Kosova i Metohije podržale najznačajnije države u svetskoj politici i susedne zemlje, kao što je Makedonija.

 

 

Makedonija je učinila pravi potez priznavši Kosovo: Bamir Topi
 

On je odluku Makedonije da prizna Kosovo ocenio kao "veoma značajan i pravovremen korak" i kao "poruku mira i stabilnosti u regionu", a pozdravio je i potpisivanje ugovora o demarkaciji granice Makedonije i Kosova.

Topi smatra da se Evropa ne može smatrati celinom bez zemalja Zapadnog Balkana, a da su rešenje za region kompromisi, a ne pogled u prošlost.

"Izlaz iz ovog kruga je međusobno priznavanje i prihvatanje, onakvih kakvi jesmo. Time ćemo otkriti da sused na kojeg smo gledali sa strahom i sumnjom, u stvari ne predstavlja pretnju, bez obzira na njegovo nacionalno, etničko ili versko poreklo različito od našeg. Nije nemoguće sarađivati, komunicirati i eliminisati podele pre nego što postanemo članice EU", istakao je Topi.

Topi se ranije danas zahvalio i makedonskom kolegi Đorđu Ivanovu zato što je njegova zemlja priznala nezavisnost Kosova i najavio je da će se u junu u Prizrenu, na inicijativu kosovskog predsednika Fatmira Sejdiua, održati trilateralni susret predsednika Kosova, Makedonije i Albanije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here