Bend koji je promenio tokove muzike devedesetih godina, pamti se i voli i danas… Iako Nirvane više nema, a Kurt Kobejn davno nije među živima. Otkrićemo vam neke situacije i činjenice koje možda niste do sada znali o ovom legendarnom grandž bendu.

“Heart-Shaped Box” je poklon od Kortni Lav

Ovu pesmu prati zanimljiva priča. Kobejn je napisao početkom 1992. godine, a onda je potpuno zaboravio na nju. Nešto kasnije, kada se preselio u novu kuću sa svojom suprugom Kortni Lav, negde u Holivudu, nastavio je da radi na njoj. Kortni je rekla u jednom intervjuu da je Kobejn tu pesmu komponovao u ormanu i pošto je jasno mogla da čuje sve što svira, pitala ga je da li može da iskoristi neki njegov rif za neku svoju pesmu.

Dobila je od njega jedno glasno “Je** se”.

Kutijica u obliku srca, koju je dobio od Kortni na poklon inspirisala ga je da pesmu nazove “Heart-Shaped Coffin” (“Kovčeg u obliku srca”). Naziv pesme je kasnije promenjen u “Heart-Shaped Box”.

Kobejn je mislio da se prodao

Pesmu “Dumb” Kurt je napisao pre 23 godine, u trenutku kada je rešio da sledi svoje instinkte, koji su mu govorili da u “tom” pravcu treba da stvara.

Mnogi mediji su tada preneli njegovu izjavu “da se bend prodao” i da “nema smisla da glume neke pankere i buntovnike, kada to više nisu” i da je zato ta pesma takva kakva je. Više od 40 nedelja bila prva na raznim američkim top listama.

Bebin plač u pesmi “Rape me”

Numera koji nosi nasilan naziv, ipak ima zaista “meku” priču iza sebe. Pesma “Rape Me” snimljena je u roku od dva dana . Prvo su snimljeni samo instrumenti, a potom je snimljeno i Kurtovo pevanje.

Zanimljivo je da se na demo snimku može čuti i plač Kobejnove male ćerkice Fransis Bin, koju je držao u krilu dok je pevao.

Koliko je Kurtu bila nekako bliska i draga ova pesma, govori problem koji je imao (zajedno sa bendom) sa mrežom MTV, upravo zbog numere “Rape Me”.

Naime, bend je na dodeli muzičkih nagrada, koju ovaj televizijski kanal svake godine organizuje, trebalo da nastupi sa bilo kojom pesmom.

Kurt je izabrao “Rape Me”, ali su se čelnici mreže usprotivili i tražili da bend svira “Smells Like Teen Spirit”. Nekoliko sati pre samog nastupa, bend je odbio da uopšte nastupi, ali kako su ipak imali potpisan ugovor, morali su da izađu na scenu.

Dogovorili su se da odsviraju “Lithium”. Kako je Kobejn uvek “išao protiv sistema” i bio buntovnik , krenuo je da svira “Rape Me” i odmah rekao : “Ovo je samo da vam malo srce preskoči”, naravno misleći na producente popularnog muzičkog kanala, koji su bili na korak od toga da zaustave šou i puste reklame. Ipak bend je nastavio da svira “Lithium”.

“In Utero” se zvao “Mrzim sebe”

Album “In utero” dobio je naziv nakon dugih prepirki oko imena. U originalu, Kobejn je hteo da se album zove “I hate myself and I want to die”, (“Mrzim sebe i želim da umrem”). Tu rečenicu je počeo stalno da koristi tokom 1992., a njegovi prijatelji i saradnici ispričali su da je tom rečenicom odgovarao svakome ko ga je pitao “kako si”. Kurt je u vreme snimanja rekao da ne bi taj “hejt” stavio ozbiljno kao naslov, već bi ga namenio svima koji bend shvataju preozbiljno. Kris Novoselić ubedio ga je da promene ime, i nakon što su odbacili varijante “Verse chorus verse” i “Sappy”, složili su se oko “In utero”. Inače, ovo ime došlo je od Kortni Lav, koja je taj izraz iskoristila u jednoj od pesama koje je napisala tokom trudnoće.

Ubica iz “Parfema” kao inspiracija

Jedna od omiljenih Kobejnovih knjiga bila je “Parfem: Priča ubice” Patrika Saskinda. Pesma sa albuma “In utero”, “Scentless apprentice” (“Šegrt bez mirisa”), napisana je po motivima ovog romana, o mladiću rođenom bez sopstvenog mirisa, koji ubija device kako bi “uhvatio” njihov miris. Po ovom romanu snimljen je i film “Parfem”, koji su kritičari ishvalili.

Kurt napisao pesmu za pola minuta

Deveta pesma na poslednjem albumu Nirvane bila je “Pennyroyal Tea”. Kada je 1990. delio stan sa Grolom, bubnjar je u tom trenutku radio na nekoj drugoj pesmi, a Kurt uzeo da se sam “zanima”.

“Rešio sam malo da se odmorim, ali sam onda uzeo da pišem. Bukvalno sam je napisao za trideset sekundi, a za melodiju mi je trebalo oko pola sata”.

U jednom intervjuu Kurt je otkrio da ona govori o čoveku koji duboko zagazio u depresiju, koji je na samrtnoj postelji. Kao da je nešto nagoveštavao…

Leonard Koen je mogao da mu pomogne?

Jednom prilikom Kurt Kobejn je ispričao da kada mu je bilo teško voleo je da čita knjigu Semjuela Beketa “Malone umire” i  da sluša Leonarda Koena. Legendarni kanadski muzičar je deset godina kasnije (2004) saznao da je Kobejn slušao njegovu muziku i da ga je pominjao u intervjuima.

“Žao mi je da nisam razgovarao sa tim mladim čovekom. Vidim mnogo ljudi koji upadaju u začarani krug narkotika. Uvek postoji izlaz. Možda sam nekako mogao da mu pomognem”, rekao je Koen.

Slavni “unplugged” snimljen dok je Kurt bio u krizi

Bend je 1993. zamalo otkazao snimanje “MTV Unplugged”, jer je Kobejn bio u apstinencijalnoj krizi. Ipak su došli na snimanje, i za razliku od mnogih, u jednom “cugu” snimili čitavu emisiju. Odbili su da sviraju samo hitove, već su udarili po nepoznatijim pesmama i obradama drugih umetnika, kao što je Dejvid Bouvi. U ovoj emisiji predstavljena je i akustična verzija pesme “All Apologies”, koja je kasnije uvrštena na spisak magazina Rolling Stoune u “500 najboljih numera svih vremena”. Pošto bend nikada nije snimio spot za ovu pesmu, nastup koji je snimljen u ovoj emisiji iskorišćen je kao spot i samim tim ima najviše radijskih i televizijskih emitovanja.

U Kobejnovoj biografiji piše da je ova pesma posvećena Kortni i njihovoj ćerki Frensis i da su reči “mir, sreća i uteha” upućene njima dvema.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here