Trajno rešenje za status Kosmeta

0

Očekujemo da će Sud oceniti da je međunarodno pravo prekršeno, rekao je Jeremić, posle razgovora sa ministrom inostranih poslova Luksemburga Žanom Aselbornom.

 

Složili smo se da će se posle mišljenja Međunarodnog suda pravde stvoriti prostor za postizanje dogovora, rekao je Jeremić i ocenio da je dogovor moguć, ali je poručio da Srbija "ne može da prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije".

 

Prema Jeremićevim rečima, Luksemburg nastavlja snažno da podržava put Srbije ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

 

Aselbornom je istakao da veruje da će posle iznetog mišljenja MSP-a, Srbija "doneti odluke koje doprinose stabilnosti Zapadnog Balkana".

 

Jeremić je razgovarao i sa predsednikom Parlamenta Luksemburga Loranom Mozarom.

 

Srpski šef diplomatije je izrazio nadu i da će se posle mišljenja Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosmeta, "otvoriti prilike za rešenje koje će doprineti ubrzanju evropskih integracija celog Zapadnog Balkana".

Jeremić će se tokom jednodnevne bilateralne posete Luksemburge sastati i sa predsednikom parlamenta Loranom Mozarom, dok će kasnije popodne otputovati u Brisel, gde će se sastati sa komesarom za proširenje EU Štefanom Fileom.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here