Tanjug/AP
Donald Tramp

Donald Tramp izjavio je da zna koga želi za svog potpredsednika u predsedničkoj trci 2024. i da će njegova predanost NATO savezu zavisiti od toga kako će se Evropljani odnositi prema SAD.

Trampa, vodećeg kandidata za republikansku nominaciju, voditelji su u emisiji uživo na “Foks njuzu” u gradskoj skupštini u De Mojnu pitali ko će biti kandidat za potpredsednika na njegovoj listi.

– Ne mogu vam to stvarno reći. Mislim, znam ko će to biti – rekao je Tramp okupljenim republikanskim glasačima u Ajovi pet dana pre nominacionog glasanja te američke savezne države, čime će se otvoriti izbori za republikanskog predsedničkog kandidata.

U nastavku je upitan bi li bio otvoren za popravljanje odnosa s bilo kojim od svojih suparnika u trci, na šta je odgovorio: “Oh, naravno.”

Analitičari nagađaju da bi njegov potpredsednički kandidat mogla biti jedna od dve žene: Eliz Stefanik, Trampova saveznica i visokorangirana republikanka u Zastupničkom domu, i Niki Hejli, sadašnja suparnica koja je bila ambasadorka pri UN od 2017. do 2018. tokom Trampove administracije.

Trampa su pitali i o njegovom stavu prema NATO – pitanje je usledilo nakon objave u sredu da je Tramp rekao najvišim evropskim funkcionerima, dok je bio predsednik, da Sjedinjene Države nikad neće pomoći Evropi ako bude napadnuta.

– Zavisi od toga hoće li se prema nama ponašati ispravno – odgovorio je Tramp na pitanje voditelja “Foksa” o njegovoj predanosti NATO savezu. “Gledajte, NATO je iskoristio našu zemlju. Evropske zemlje to su iskoristile.”

Tokom svog prvog mandata od 2017. do 2021. Tramp se više puta sukobio s tradicionalnim evropskim saveznicima oko trgovine i troškova za odbranu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here