Tramp obećao da će na sledeći sastanak G7 pozvati Putina

sputniknews.com, Vestionline
1
EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL
Putin i Tramp

Predsednik SAD Donald Tramp obećao je da će na sledeći sastanak lidera najmoćnijih država sveta G7, koji će biti održan 2020. godine, pozvati predsednika Rusije Vladimira Putina.

– Da li ću ga pozvati? Naravno, pozvaću ga. Da li će, u psihološkom smislu, on moći da dođe? Mislim da je to za njega teška stvar, on je ponosan čovek – rekao je Tramp na konferenciji za novinare, nakon završetka samita G7 u Bijaricu.

Tramp je dodao da je „povratak Rusije u G8 dobar s tačke gledišta razmatranja pitanja bezbednosti u svetu i drugih pitanja“.

Predsednik SAD se ranije složio sa predlogom predsednika Francuske Emanuela Makrona da pozove Rusiju na samit G7, koji se 2020. godine održava u SAD.

Ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da Rusija smatra korisnim svaki kontakt sa zemljama „velike sedmorke“ i da ne isključuje mogućnost obnavljanja formata G8.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je to pitanje dovela u vezu sa napretkom u rešavanju ukrajinske krize, dok su se kanadski premijer Džastin Trudo i britanski premijer Boris Džonson izjasnili protiv obnavljanja formata G8.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov je 26. avgusta izjavio da Rusija nikada nije inicirala pitanje o svom povratku u G8 i da nikada nikoga ni za šta nije molila.

Format „velike osmorke“ je postojao od 1998. do 2014. godine, kada je sveden na G7 (Francuska, SAD, Nemačka, Velika Britanija, Kanada, Japan i Italija), nakon događaja na Krimu. Članice kluba su tada donele odluku da ne idu na redovni samit u Sočiju, nego su se okupile u Briselu, bez Rusije. Zapadne zemlje su optužile Rusiju da se meša u unutrašnje poslove Ukrajine i uvele su joj sankcije.

1 COMMENT

  1. Putin ima svoje dostojanstvo, ne vozi se avionima makroa i nije manijak da napada svaku lepuu ženu. To rade samo latini varalice i prevaranti. G7 je prevazidjena farsa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here