Traže istinu od Amfilohija i patrijarha

0

 

Srbi sa Kosmeta traže istinu od patrijarha Irineja
 

 

Posle višednevnog čekanja najzad će ih sutra mitropolit Amfilohije primiti u Podgorici,

Bez dogovora sa Artemijem
 

Marko Jakšić kaže da su na ideju da zatraže objašnjenja od mitropolita i patrijarha došli bez prethodnog dogovora sa vladikom Artemijem.
– Na poslednjem sastanku sa vladikom Artemijem mi smo hteli da se za sve naše poteze savetujemo sa njim, ali nam je on rekao da ne može više ništa da nas nauči, nego da to može samo bog i da bi šta god da kaže to najviše naudilo njemu – kaže Jakšić.

dok će u Beograd kod patrijarha Irineja ići tek 18. marta. Do sastanka dolazi na zahtev Delagacije Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije, SNV severnog Kosova, Udruženje "Ras" iz Novog Pazara i Skupštine zajednice opština KiM, a glavne teme razgovora biće smena vladike Artemija i inicijativa da se obnovi raška mitropolija.
 

– Smatramo da je arhiepiskop cetinjski Amfilohije jedan od ključnih ljudi odgovornih za uvođenje privremenih mera u raško-prizrenskoj eparhiji, pa od njega želimo da čujemo zbog čega je zaista smenjen vladika Artemije. Mi smatramo da pravi razlozi nisu oni koje je Sinod plasirao kroz medije, već da su mnogo dublji i da su političkog karaktera. Poznato je da je vladika Artemije bio jedan od najvećih kritičara predsednika Tadića i politike aktuelne vlasti prema Kosmetu, kao i da je protivnik ekumenizma i dolaska pape u Niš 2013.- kaže za "Vesti" potpredsednik skupštine zajednica opština KIM Marko Jakšić.

Predsednik Udruženja građana "Ras" iz Novog Pazara dr Dobrosav Nikodinović kaže da će njihovo udruženje kod mitropolita Amfilohija i kod patrijarha Irineja, osim podrške vladici Artemiju, ponoviti inicijativu da se obnovi srednjovekovna raška mitropolija.
 

Na čekanju

– Pre 15 dana zatražili smo prijem i kod patrijarha i kod arhiepiskopa cetinjskog, a tek pre nedelju dana dobili smo odgovor od vladike Amfilohija. Iz kabineta Njegove svetosti odgovor nam je stigao juče, a prijem nam je zakazan tek za 18. mart, što je mesec dana nakon naše molbe da nas primi – kaže Marko Jakšić.

– Sadašnja Eparhija raško-prizrenska je velika i po teritoriji i po problemima, a to je mnogo za jednog episkopa. Pored toga, Srbima nema dugoročnog opstanka u raškoj oblasti, koja se gubi bez jakog uporišta SPC – istakao je Nikodinović za "Vesti".
Prema njegovim rečima, Mitropolija raška, pored parohija sadašnje Eparhije raško-prizrenske u raškoj oblasti, treba da obuhvati i delove mileševske i žičke eparhije, kao i severno Kosovo.

Na pitanje zašto su zatražili prijem kod mitropolita Amfilohija, Marko Jakšić kaže da je to zato što smatraju da je njegov uticaj u Sinodu najveći i da je pod "njegovim kišobranom" unazad dve tri godine došlo do kontrolisanja raško-prizrenske eparhije ne bi li se našli navodni dokazi za kriminalne radnje unutar eparhije.

– Zna se da je vladika Artemije bio protiv toga da srpske manastire obnavljaju oni koji su ih rušili, kao i da je bio protiv saradnje sa vlastima u Prištini. Čim su ga smenili, strani ambasadori iz zemalja koje su priznale takozvanu nezavisno Kosovo, osvanuli su kod vladika Teodosija i Atanasija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here