Cvetković: Intenzivnije ka EU

0

 

Cvetković je, obraćajući se novinarima, izrazio očekivanje da se uskoro otvori proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i nastave razgovori o zahtevu zvaničnog Beograda za članstvo u EU.

 

Ocenivši razgovore sa Rompejom kao veoma dobre, Cvetković je rekao da je Srbija "odlučna da završi saradnju sa Haškim tribunalom".

"Činimo sve što je u našoj moći da to postignemo", naglasio je on.

 

Rompej je poručio da EU daje punu podršku evropskoj perspektivi celog regiona Zapadnog Balkana jer je to značajno za stabilnost tog područja. On je pozdravio činjenicu da Srbija i EU sada mogu da sprovode Prelazni trgovinski sporazum i ukazao da je Evropski savet odlučio da se o Sporazumu o stabiluizaciji i pridruživanju raspravlja u junu.

Rompej je ohrabio Cvetkovića da Srbija nastavi sa ekonomskim reformima i pored ekonomske krize, istakavši da će to doprineti jačanjem vladavini prava i ubrzavanje ekonomskih reformi.

 

Predsednik Evropskog saveta je srpskog premijera obavestio o svom jučerašnjem sastanku sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom.

 

Prema njegovim rečima, važno je da Srbija nastavi svoje dobre dosadašnje napore u saradnji sa tim sudom koji bi u budućnosti mogli doneti dodatne pozitivne rezultate.
Visoki zvaničnik EU istakao je, takođe, da je regionalna saradnja ključna za proces stabilizacije i približavanja regiona Zapadnog Balkana EU.

"To znači normalizaciju međusobnih odnosa između suseda. Kosmet treba da bude uključeno u regionalnu saradnju na pragmatičan način", rekao je on.

 

Govoreći o situaciji u BiH, Rompej je rekao da EU daje punu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH.

On je pozdravio inicijativu predsednika Srbije da se, kako je rekao Rompej, osudi genocid u Srebrenici i dodao da se nada da će ta rezolucija brzo biti usvojena.
Cvetković će tokom popodneva imati sastanak sa svojim belgijskim kolegom Ivom Letermom, a potom i sa predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here