Đ. Janković
Humanitarni maraton do Barija: Aleksandar Kikanović

Dok većina razmišlja kako da se ovih decembarskih dana ugreje loznički ultramaratonac i humanitarac Aleksandar Kikanović trenira i hvata polako zalet za novi trkački podvig. Čovek koji iza sebe ima više od 6.000 pretrčanih kilometara, većinom tokom humanitarnih maratona, sebi je postavio novi cilj.

– Planiram novi maraton, ponovo humanitarni. U ovom momentu ne znam precizno za koga ću trčati, ali će to sigurno biti neko dete iz moga grada kome je neophodna pomoć. Sada nameravam da pretrčim “preko” Jadranskog mora, tačnije da trčim od Loznice do Barija u Italiji. Do tog grada ima oko 580 kilometara, a odlučio sam se baš za Bari jer tamo počivaju mošti Svetog Nikole, a moja krsna slava je Nikoljdan. Radim kod privatnika, pa treninge usklađujem sa smenama, ali sam već počeo pripreme. Verovatno će taj maraton biti negde polovinom narednog juna i to ću učiniti u vreme godišnjeg odmora – kaže Kikanović.

On je uoči prethodnog humanitarnog maratona koji je letos istrčao do Sofije u Bugarskoj dobio blagoslov manastira Hilandar koji planira ponovo da poseti početkom naredne godine. Kaže da mu je to velika podrška koja mu mnogo znači i daje posebnu snagu da istraje u svakom započetom maratonu. Inače, kaže da se već raduje trčanju do Barija, mesta gde je klub za koji navija, “njegova” Crvena zvezda, pre 32 godine postala evropski šampion u fudbalu.

Prikupio 140.000 evra

Do sada je trčeći stizao do Ostroga, Hilandara, Jašija, više gradova po Srbiji, a u godini korone, proleća 2020, prevalio je oko 2.000 kilometara do Rusije, ali zbog pandemije nije stigao na odredište, u Moskvu. Podsetimo, on je do sada uglavnom trčao za lečenje dece, a kako kaže, u dosadašnjim maratonima je prikupljeno više od 140.000 evra.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here