Pixabay
Ilustracija

Ako sanjate o sunčanim danima, uživanju na otvorenom i dugim večerima, niste jedini. Međutim, leto je daleko, a važno je i tokom zime održavati zdrav duh i telo.

Savet britanskog NHS-a je da svako treba da razmotri uzimanje dodatka vitamina D tokom jeseni i zime, prenosi Metro.

Vitamin D – koji je neophodan za održavanje zdravih kostiju, zuba i mišića – proizvodi se u telu direktnom sunčevom svetlošću na koži.

„Vitamin D je važan vitamin za potrošnju tokom cele godine, ali posebno zimi, razvoj nedostatka je češći“, kaže dijetetičar Rema Patel, „To je zato što je sunčeva svetlost najbolji izvor vitamina D u telu, i između oktobra i aprila, UV zračenje nije dovoljno da ga proizvede.”

To znači da je veća verovatnoća da ćemo se osećati loše i češće se razboleti. Dakle, dok dobijanje vitamina D samo od sunčeve svetlosti nije deo jednačine, šta drugo možete da uradite? Evo tri jednostavna načina da povećate vitamin D zimi.

Uzmite ga iz hrane: Važno je da imate ishranu bogatu svim vitaminima i mineralima, ali je posebno važno da tokom zime u svoje obroke uključite malo više vitamina D. Rema preporučuje masnu i masnu ribu poput lososa i skuše najmanje jednom ili dva puta nedeljno. „Ako ne jedete ribu, druga hrana kao što su jaja i pečurke obezbeđuju vitamin D, kao i obogaćena hrana i pića poput biljnog mleka i nekih žitarica“, dodaje on.

Izvori vitamina D u hrani:

masne ribe – kao što su losos, sardine, haringe i skuša

crveno meso

džigerica

žumanca

obogaćena hrana – kao što su neki masni namazi i žitarice za doručak

Suplementi su vaš prijatelj: Nema štete od uzimanja suplemenata, posebno kada je u pitanju vitamin D. Međutim, Rema preporučuje da razgovarate sa svojim lekarom opšte prakse kako biste odredili dozu koja je prava za vas.

Izađite napolje: Da, znamo, poslednja stvar koju bi neko od nas želeo da uradi kada je loše vreme i hladno, ali Rema preporučuje 15 minuta sunčeve svetlosti dnevno. Stavite šešir i šal i idite u brzu šetnju. Uzmite grickalice iz prodavnice ili finu, toplu kafu da vas motiviše.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here