Tri kineska broda kod spornih ostrva

0

Brodovi kineske obalske straže približili se ostrvima u Istočnom kineskom moru oko kojih se spore Kina i Japan (Foto: Ilustracija)
 

Tri broda ušla su oko 12.00 po lokalnom vremena u teritorijalne vode Japana, odnosno manje od 12 nautičkih milja od arhipelaga Senkaku, kako ga zove Japanci, ili Diaoju po Kinezima.

 

Napetost između Japana i Kine raste od prošle godine zbog spora oko suvereniteta nad nenastanjenim arhipelagom. Na sporna ostrva pravo polažu Japan, Kina i Tajvan.

 

Kina redovno šalje brodove do tih ostrva koja su 200 kilometara severoistočno od Tajvana i 400 kilometara od Okinave, na jugu Japana. U istu oblast plove i brodovi japanske obalske straže što povećava mogućnost nastanka oružanog incidenta.

 

Američki predsednik Barak Obama izjavio je tokom nedavne turneje po regionu da SAD imaju obavezu da brane Japan u slučaju vojnog sukoba s Kinom oko spornih ostrva, ali je pozvao obe strane da taj dugogodišnji spor reše mirnim putem.

 

Obama je rekao da SAD ne zauzimaju stranu u sporu o kontroli nad ostrvima, ukazujući ipak da je kroz istoriju Japan imao vlast nad njima, zbog čega će SAD, prema sporazumu o savezu s Japanom, biti u obavezi da je brane u slučaju vojnog sukoba.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here