Dnevna doza zdravlja je boravak u prirodi bar dva sata, navode stručnjaci! Mnogi odvajkada veruju da svaka boljka ima lek koji može da se pronađe u prirodi.

Druidi i vračevi su tokom istorije obožavali Zemlju i sve njene čari. Verovali su u moći Sunca, Meseca, zvezda ali i nekih potoka, hrastova i drugog bilja. Suncem su vidali rane, čak i one na duši. Unesrećenima su podizali energiju kupkama, ali su imali i “moć” da usmrte travama.

Ne kaže se badava da su sunce, voda i svež vazduh “sveto trojstvo” koje povoljno deluje na organizam. Iako mnogi lekari upozoravaju na štetnost sunčevih zraka danas, ne mogu da poreknu da ono ipak nije izgubilo svoje blagodeti. Tako sunčeva svetlost blagotvorno deluje na poremećaje kože, kao što su psorijaza, akne, ekcemi i gljivične infekcije. Malo ko zna, ali bela krvna zrnca (limfociti) koji su vojska za odbranu organizma od bolesti, bujaju na suncu. Njihov nivo u krvi na suncu se povećava.

Zato s pravom može da se kaže da dan u prirodi kada je lepo vreme jača imunitet. I vrapci na grani znaju da je sunce glavni neprijatelj depresije. Osobe koje su mahom potištene kada pada kiša, isto tako čim je sunčano, imaju elana u telu i osmeh na licu.

I pored svih zagađenja u 21. veku vazduh u zatvorenom prostoru je često i do 70 puta više kontaminiran od vazduha u prirodi. Većina domova danas ima nepropusnu izolaciju i prozore i vrata koji ne “dišu”. Čovek je u njima “vakumiran” i stalno je okružen mnoštvom hemikalija i plastike koje svakodnevno unese preko praga.

Smatra se da većina ljudi redovno dolazi u kontakt sa oko 6.000 hemikalija, navodi sajt mindbodygreen.com. Poznavaoci ajurveda medicine kao i homeopatije ističu da povoljni negativni joni koji obiluju na mestima kao što su plaže, vodopadi i jezera imaju lekovita svojstva. Takođe ukazuju da su oni prisutni i posle grmljavine, kada može da se oseti svežina u vazduhu. Negativni joni se zato smatraju prirodnim antidepresivima.

Dezinfikovanje rana

Gotovo da nema osobe koja nije videla da kada je veliko spremanje kuće domaćice izbacuju posteljinu, tepihe i stvari na vazduh i sunce da se “pročiste”. Zna se da sunčeva svetlost ubija loše bakterije. Nemački vojnici su posle Prvog svetskog rata takođe znali za benefite sunčeve svetlosti pa su na zracima dezinfikovali i lečili rane.