Printscreen

Cink, selen i jod su važni za optimalnu funkciju štitne žlezde.

Jod je mineral koji je potreban za proizvodnju svih hormona štitne žlezde. On je neophodan i nezamenljiv za rad štitne žlezde, a nalazimo ga u kuhinjskoj soli, morskim plodovima i algama.

Pored joda, mineral selen je takođe važan za funkciju štitne žlezde.

Selen je ključan za rad enzima koji uzima hormon T4 i pretvara ga u aktivni oblik T3. Osobe koje imaju nedostatak selena u organizmu mogu osetiti simptome hipotireoze, odnosno posledice smanjene funkcije štitne žlezde, uprkos tome što su vrednosti hormona T3 i T4 u granicama normale.

Najbolji izvori selena su brazilski orasi, a može se naći i u kvascu, integralnim žitaricama i morskim plodovima. Samo jedan brazilski orah može zadovoljiti više od 100 odsto preporučenog dnevnog unosa selena.

Lista minerala korisnih za funkciju štitne žlezde uključuje cink. Cink je važan za pravilno funkcionisanje tiroidnih hormona, a posebno je koristan u ćelijama u kojima tiroidni hormoni vrše svoju aktivnost, prenosi Klix.ba.

Namirnice bogate cinkom su: semenke bundeve, meso, morski plodovi.

Nedostatak cinka u organizmu može se javiti kod pušača, dijabetičara, trudnica, a povećanu potrebu za ovim mineralom imaju i sportisti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here