EPA/Martin Divisek
Aleksandar Vučić

Čvrstim stavovima po pitanju Kosova i Metohije dočekao je predsednik Aleksandar Vučić predsednicu Evropske komisije (EK) Ursulu fon der Lajen. On je dan uoči tog važnog sastanka poručio da nema predaje, da ne prihvata ultimatume, ali i da neće biti novog pogroma Srba sa KiM.

Prema rečima univerzitetskog profesora, penzionisanog pukovnika Ilije Kajteza, predsednik je sa tri “ne” zauzeo polaznu pregovaračku poziciju kako bi se kasnije našlo kompromisno rešenje.

– Kada je reč o poziciji Srba na KiM, zemlje Kvinte (SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija) odobravaju sve što želi i preduzima prištinski premijer Aljbin Kurti, a iza toga se krije činjenica da mu u stvari govore šta da radi. Nije moguće da je on jači od Vašingtona, Brisela ili Berlina – kaže ovaj sociolog.

On ukazuje da je usaglašenom politikom sa zapadom Kurti pokazao da je zapravo samo portparol centara moći.

Kurti marioneta

– Kurti govori ono što oni žele. Nema tu samostalnosti, ni manevarskog prostora mimo njih. Suviše je on mali igrač za sprovođenje svoje politike – ocenio je Kajtez uz napomenu da su neki albanski političari i ranije govorili da je “njihova spoljna politika volja SAD”,

Dobro je, kaže naš sagovornik, što neki zvaničnici, uključujući i specijalnog izaslanika SAD Gabrijela Eskobara predlažu odlaganje primene preregistracije vozila na KiM za 10 meseci.

– Time kupujemo vreme, a ne mogu ni da zamislim da Kurti odbije ono što stiže sa Zapada, osim ako to nije zakulisni dogovor s velikim igračima koji su mu rekli da će ga javno savetovati da odloži tu meru, ali da on to ne mora da uradi – tumači Kajtez i ističe da bi bilo veoma dobro kada bi se sačekalo smirivanje situacije u Ukrajini za rešavanje pitanja KiM.

Pogroma neće biti, poručio je i ministar spoljnih poslova Ivica Dačića.

Spremni da se branimo

– Nemojte da nas terate da se branimo, a mi nikoga nećemo napadati – kazao je Dačić i dodao da je sada bitno da se održe politička stabilnost i mir.

Dačić je za dijalog s Prištinom, uz obrazloženje da nema potrebe da damo priliku da neko kaže da je Srbija remetilački faktor.

Predsednica EK Ursula fon der Lajen posle sastanka u Prištini je izjavila da se radi na primenjivim rešenjima u vezi sa tablicama i drugih pitanja u dijalogu Beograda i Prištine. Ona je stavila do znanja da nije protiv preregistracije vozila kosovske tablice, ali “da to mora da prođe glatko”.

Ništa od sankcija

Predsednik Vučić se obratio i “onima koji prete” rečima da on i Srbija nemaju kud.

– Mi imamo Povelju UN, rezolucije UN i međunarodno javno pravo kao jedino oruđe na koje možemo da se pozivamo, kao i na pregovore i želju za postizanjem kompromisnih rešenja – rekao je Vučić i ponovio da Srbija neće ući u NATO niti će uvesti sankcije Rusiji.

Opet kolateralna šteta

Ivica Dačić je kazao da će Srbija sve da učini za mir i da zaštiti Srbe.

– Ali šta su posledice po Kurtija i Prištinu ako se ne slože sa odlaganjem roka za preregistraciju. Kurti zna da neće snositi posledice, za razliku od Srbije kojoj prete batinom. Zapad narušava stabilnost u regionu, jer hoće da kroz Ukrajinu reši i pitanje Kosova, tako da mi ispadnemo kolateralna šteta, na šta smo navikli – rekao je Dačić uz zaključak da nema mira bez pravednog rešenja.

Providna igra

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun je kazao da je providna igra to što Priština godinu dana pre isteka roka ukida tablice i neće da razgovara.

– Problem je u zemljama Kvinte. Oni moraju da kažu Prištini da ako želi rešenje problema mora da se razgovara sa Beogradom – rekao je Drecun.

Saradnja i s NATO

Predsednik Srbije i predsedavajući u Vojnom komitetu NATO admiral Rob Bauer saglasili su se na sastanku u Beogradu da je važno izbeći dalju eskalaciju na KiM. Vučić je kazao da KFOR ima važnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti i u zaštiti Srba i drugih nealbanskih zajednica na KiM.

Bilo je reči i o saradnji sa NATO u okviru politike vojne neutralnosti Srbije, a Vučić je naglasio važnost redovnog dijaloga predstavnika Srbije sa zvaničnicima političkih i vojnih struktura alijanse, koji doprinosi jačanju međusobnog poverenja. Admiral Bauer je istakao da NATO ceni Srbiju kao partnera i poštuje njenu vojnu neutralnost. Vučić je uzvratio pozdrave generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu, koje je preneo admiral Bauer.

Ohladiti istorijsko “bure baruta”

Povodom posete Ursule fon der Lajen Zapadnom Balkanu, agencija Asošijeted pres (AP) je objavila da se Evropska unija uputila u novu misiju dobre volje u regionu da bi dobila podršku bloku i osigurala da Balkan kao istorijsko “bure baruta Evrope” ne stane na stranu neprijateljske Rusije ili strateškog rivala Kine.

AP naglašava da je u okviru turneje predsednice Evropske komisije i poseta Srbiji koju nazivaju daleko najznačajnijom državom regiona. Naime, Ursula fon der Lajen je zapadnobalkansku turneju započela posetom Severnoj Makedoniji, odakle je poručila da je EU pripremila paket podrške za ceo Zapadni Balkan kako bi mu pomogla u suočavanju sa energetskom krizom. Iz Skoplja je otišla u Prištinu , a u rasporedu su joj osim Beograda i Tirana i Sarajevo, dok će posetu regionu završiti u Podgorici.