Tribunal plaća odbranu Karadžića

0

 

Najzad mu prihvaćena žalba: Karadžić u sudnici Haškog tribunala

 

 

Predsednik Tribunala u Hagu Patrik Robinson odobrio je dodatan novac za plaćanje odbrane Radovana Karadžića, čime je prihvaćena Karadžićeva žalba na odluku sudskog sekretarijata, saopštio je danas taj sud, a prenose beogradski mediji.

 

Prema odluci sudije Robinsona, Tribunal će Karadžićevoj odbrani isplatiti novac za 1.200 radnih sati mesečno od 2. novembra 2009. godine kada je suđenje prekinuto, do 1. marta kada će se nastaviti. Plaćenjem je obuvhaćeno osam Karadžićevih pravnih pomoćnika.

 

Tokom procesa, Tribunal će mesečno finansirati troškove tima odbrane od pet članova za 750 radnih sati, a Karadžićevom pravnom savetniku Piteru Robinsonu isplaćivaće 71 evro po radnom satu.

 

Kako podsećaju beogradski mediji, sudski sekretarijat je ranije Karadžiću bio odobrio finansiranje 250 radnih sati tokom pauze u suđenju i 150 radnih sati mesečno za vreme procesa.

 

Karadžić se žalio na tu odluku tražeći da Tribunal finansira po 1.200 radnih sati odbrane tokom pauze u procesu i za vreme suđenja, a da njegovom savetniku Robinsonu plaća 72 evra na sat.

 

Donoseći odluku o žalbi, predsednik Tribunala Robinson je, između ostalog, prihvatio Karadžićev argument da mu je tokom pauze u suđenju Tužilaštvo obelodanilo oko 300.000 strana dokumenata koje ne može sam da pregleda, ako njegovi saradnici nisu plaćeni.

 

Karadžić bi 1. i 2. marta trebalo da održi uvodnu reč odbrane, iako je nedavno podneo zahtev za odlaganje nastavka suđenja, koji je zasnovao i na tvrdnji da mu

Sekretarijat uskraćuje novac za odbranu. Pošto je sudija Robinson delimično usvojio njegovu žalbu, Karadžić ima rok od tri dana da precizira koliko odlaganje traži.

 

Pretresno veće predsedavajućeg O Gon Kvona prošle nedelje je, međutim, zakazalo Karadžićevu uvodnu reč za 1. mart, dozvoljavajući mogućnost da potom usvoji zahtev odbrane za odlaganje početka dokaznog postupka.

 

Bivši predsednik Republike Srpske optužen je za za genocid i zločine protiv čovečnosti nad muslimanima i Hrvatima, i za uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u BiH.

 

Radovan Karadžić je, posle 13 godina provedenih u skrivanju od Haškog tribunala, u julu 2008. u Beogradu uhapsile vlasti Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here