pixabay.com

Ako imate problema sa zatvorom ili konstipacijom, ovi jednostavni saveti mogu da pomognu.

Bez sumnje, nemogućnost pražnjenja creva je jedno od neprijatnijih osećanja koje možemo da doživimo. Prema Klivlendskoj klinici, opstipacija se najčešće javlja “zbog promena u ishrani ili rutini ili zbog nedovoljnog unosa vlakana”. Naravno, ako je problem izuzetno bolan ili uporan, trebalo bi da posetite svog lekara.

Ali ako tražite brzo olakšanje, lekar za zdravlje creva otkriva tri stvari koje će vas “odmah oterati u toalet”, piše Best Life.

Smokve

Na svom popularnom TikTok kanalu, doktorka prirodne medicine Džanin Bouring ističe da su smokve odličan izbor za podsticanje pražnjenja creva jer su bogate vlaknima.

Vlakna pomažu kod zatvora jer „povećavaju težinu i veličinu stolice i omekšavaju je, prema klinici Mejo.

“Lakše je izbaciti punu stolicu”, dodaje se.

Ostale namirnice bogate vlaknima koje preporučuje Klivlendska klinika su šljive, pšenične mekinje, pomorandže, ananas, bobice, mango, avokado i papaja.

Hidratacija

– Da biste održali creva u dobroj formi, važno je da ostanete pravilno hidrirani vodom dobrog kvaliteta – navodi Bouring. Kada ne pijete dovoljno tečnosti, vaša stolica može postati suva i tvrda, što otežava njeno izlučivanje.

Prema Američkim nacionalnim akademijama nauka, inženjerstva i medicine, kako ih citira klinika Mejo, muškarci bi trebalo da konzumiraju približno 15,5 čaša tečnosti dnevno, dok bi žene trebalo da konzumiraju 11,5 čaša. Otprilike 20 odsto dnevnog unosa tečnosti obično dolazi iz hrane, a ostatak iz pića, objašnjavaju stručnjaci.

Takođe, izbegavajte pića koja dehidriraju telo, kao što su kofeinska pića, slatka gazirana pića i alkohol.

Maslinovo ulje u kafi

Poznato je da kafa stimuliše pražnjenje creva, a to potvrđuju i naučna istraživanja, uključujući i studiju iz 2022. godine objavljenu u časopisu “Nutrients” koja izveštava da kafa stimuliše i lučenje želudačnih sokova i creva. Ali Bouring ima trik da ga učini još efikasnijim: dodajte maslinovo ulje u jutarnju šoljicu kafe.

Studija iz 2021. godine objavljena u “Journal of Pediatric Surgery” otkrila je da je maslinovo ulje efikasno u ublažavanju zatvora, a u zasebnom TikTok video-snimku, Bouring citira drugu studiju koja je otkrila da su „žene koje su dodale u doručak samo jednu supenu kašiku maslinovog ulja iskusile veći gubitak masti i značajan pad krvnog pritiska u poređenju sa onima koji nisu.“

– Ovaj izvanredan rezultat može se pripisati prisustvu polifenola u maslinovom ulju, koji efikasno smanjuju upale u digestivnom traktu i podstiču rast korisnih bakterija – objašnjava.

Za sve ove prednosti, ona predlaže da u jutarnju kafu dodate kašiku maslinovog ulja.

Važno je zapamtiti da su ovo predlozi za hranu i piće koji mogu pomoći u kretanju kroz digestivni sistem. Ostale preporuke za samopomoć kod zatvora iz Klivlendske klinike uključuju vežbanje, izbegavanje prerađene i pržene hrane i podizanje nogu kada sedite na toaletu.

Međutim, ako imate poteškoća kao što su zatvor, dijareja ili bilo koji drugi problem u vezi sa funkcijom creva, vaš prvi korak uvek treba da bude konsultacija sa lekarom. Određeni lekovi i suplementi mogu izazvati zatvor, kao i osnovni zdravstveni problemi kao što su sindrom iritabilnog creva (IBS) ili dijabetes.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here