Turisti beže iz Hrvatske

0
Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Građani EU od letovanja na Jadranu, prema rečima Jurice Kerblera, u poslednja dva dana odustaju, a turista iz Srbije ima u poznatim hrvatskim letovalištima.

Od ponedeljka u ponoć stupila je na snagu odluka o upozorenju na putovanje u Hrvatsku, na osnovu koje svi koji se iz te zemlje vrate u Austriju moraju imati negativan PCR test ili moraju da ga urade u Austriji o sopstvenom trošku. Jurica Kerbler, dopisnik “Večernjih novosti” iz Zagreba, kaže da je ta odluka uticala na smanjenje broja turista.

– Brioni su puni turista iz Srbije, oni ovde letuju, nisu uplašeni. Mnogi Austrijanci su se vratili kućama, a ovih dana odlaze i turisti iz Slovenije jer će ova zemlja uvesti istu meru u petak, subotu. Očekuje se da i Nemačka uvede slične mere pa nije nemoguće videti i prazan Jadran – kaže Kerbler.

Mnogo je manje turista, hoteli u Opatiji, kako kaže, bili su popunjeni 100 odsto, juče je ta brojka bila na oko 50 odsto, a najava je da će krajem sedmice biti gotovo prazni.

Kako kaže došlo je i do malog političkog prepucavanja, a iz Hrvatske je tokom jučerašnjeg dana bilo dosta negativnih komentara o odluci Austrije, pa je i jedan visoki zvaničnik rekao i da će “Hrvatska imati na umu ovu odluku Austrije kada Hrvate iz te zemlje budu pozvali u Austriju na skijanje”.

Turizam je važna grana u Hrvatskoj, u avgustu su imali, kako kaže, dobar mesec:

– Turistička sezona je počela dobro, sada je naglo došlo do povećanja broja zaraženih ali niko ne zna tačne brojke, a javnost negoduje da je sezona uništena zbog dozvoljavanja žurki i okupljanja – istakao je.

Rovinj, Pag su mesta gde i dalje ima dosta srpskih turista.

Nove mere, koje će trajati deset dana, odnose se na noćne klubove koji sada rade samo do ponoći, a to se kako kaže oseti jer su oni sada prazni. Nepotreban potez je bio, dodaje, da noćni klubovi otvaranjem unište sezonu i kako je istakao “sigurno bi bilo manje zaraženih da nije bilo noćnih klubova, sada će Hrvastka osetiti posledicu toga”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here