U akciji za Srbiju 125 škola

0

Sveštenik Mališa Milovanović, sveštenik iz Vankuvera
 

– Dogovoreno je da svako obavesti što više roditelja koje poznaje i da mi se jave u što većem broju da bismo pokrenuli akciju u školama u koju im deca idu, radi organizovanja humanitarne akcije prikupljanja pomoći u tim školama – kaže za "Vesti" Georgina Grujičić. – Cilj nam je da obuhvatimo što više škola. Izuzetno je važno da mi se jave svi ljudi koji rade u NjRDSB školama, bilo kao učitelji, njihovi pomoćnici, redari, čistači…, pošto nas ima oko 100 i ogromna je prednost imati te ljude u organizacionim odborima.
 

Donacije Srba sa zapada Kanade

– Crkveno-školska opština "Sveti Sava" iz Vankuvera, u skladu sa molbom Svetog arhijerejskog sabora i blagoslovom episkopa kanadskog Georgija, započela je prikupljanje sredstava za ugrožene u katastrofalnim poplavama koje su zadesile Republiku Srbiju i Republiku Srpsku – kaže otac Mališa Milovanović, sveštenik u ovoj crkvi. – Počeli smo prikupljanje pomoći protekle subote, a 24. maja posle liturgije pripremili smo dobrotvorni piknik. Sutradan, u nedelju, 25. maja, nakon svete liturgije pripremili smo donatorski ručak za postradale.
Kako nas je obavestio otac Aleksandar Crnogorac, sveštenik u crkvi Sveti Sava u Vinipegu, do sada je u ovoj parohiji za pomoć ugroženom narodu na poplavljenim područjima u Srbiji i Republici Srpskoj prikupljeno 10.095 dolara i akcija se nastavlja.

 

Na sastanku je dogovoreno da Jasminka Klačar, učiteljica u Srpskoj školi "Sveti Sava", inače urednik ovdašnjeg Radio Oplenca, i Ranko Krajišnik, koordinator u Srpskoj školi, danas održe prezentaciju našoj deci u Srpskoj školi i upute ih kako oni mogu da pomognu da ova akcija što pre i što bolje zaživi u što većem broju škola.

– Deci u srednjoj školi treba dati što više inicijative, a u osnovnoj školi roditelji treba da se što više uključe u organizaciju ove akcije, u pomaganju deci da nađu drugare u toj školi sa kojima će se povezati i tako pomoći da akcija bude što uspešnija (ako nema naše dece mogu ih povezati sa Grcima, Rusima, Ukrajincima, Kanađanima, itd. koji su voljni da pomognu) – kaže Georgina. Naravno, i svaka srednja škola treba da ima bar dva-tri roditelja u organizacionom odboru.

– Ranko Krajišnik će preuzeti vođenje akcije oko uspostavljanja neophodnih koraka da se dobije odobrenje od federalne vlade za naše akcije u svakoj školi (da bismo tako mogli da dobijemo da se akcija sprovede na nivou svih 125 škola NjRDSB), a ja ću se fokusirati na povezivanju roditelja dobrovoljaca koji žele da se priključe akciji prikupljanja pomoći u školama njihove dece i uspostavljanju organizacionih odbora za svaku školu.

 

– Svaka škola bilo osnovna ili srednja treba da ima barem troje-četvoro dece u organizacionom odboru, kao i dva-tri roditelja koji će predstavljati organizacioni odbor za tu školu i koji će biti veza između mene i ostalih roditelja te škole, tako da sve škole mogu međusobno da sarađuju i razmenjuju ideje, propagandni materijal, itd. Svi roditelji i srednjoškolci koji žele da budu u organizacionom odboru treba da mi se jave što pre.

Prikupljene donacije će se preko crkava Sveta trojica u Kičineru i Sveti Đorđe u Vaterlou poslati najugroženijim licima na našim prostorima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here