EPA/Christian Bruna

Naredna godina počeće u Austriji novim poskupljenjima, pre svega energenata. Tako će struja od januara na istoku zemlje biti skuplja za oko 12 evra mesečno. Takođe će poskupeti mleko, kobasice i druge namirnice.

– U januaru i februaru ćemo sigurno imati rast inflacije od pet odsto. Inflacija će nakon ove godine sa 2,8 odsto u godišnjem proseku 2022. narasti na 3,3 odsto – ocenjuje ekspert ekonomkog instituta Wifo Jozef Baumgartner.

On ukazuje da će energenti, to jest struja i gas, do 2023. podsticati inflaciju. Takođe, i gorivo će biti skuplje zbog uvođenja CO2-poreza, što će poskupeti sve vrste goriva za 10 centi po litru.

Od početka godine se PDV u gastronomiji i hotelijerstvu vraća na normalni nivo od u proseku 13 odsto, a trenutnih pet procenata. Naime, zbog korone je gastronomiji i hotelijerstvu smanjen PDV kao mera pomoći za opstanak. Sam povratak PDV-a u ovom sektoru na novi nivo povećava inflaciju za 0,4 odsto.

I namirnice će poskupeti u proseku za 2,8 odsto, prognozira Wifo. Tako će poskupeti hleb, ali i mleko, i kobasice. Kod mleka poskupljenje bi moglo biti i do 10 centi po litru. Poskupljenja se očekuju i kod elektronskih proizvoda, nameštaja, jer će i 2022. biti prisutni problemi sa isporukom i većim troškovima transporta.

Isto tako i kirije u Austriji će nastaviti da rastu. Kod novih ugovora stanodavci dobijaju mogućnost da mesečno prilagođavaju kiriju stopi inflacije. Kod starih zgrada najavljeno je povećanje kirija za pet odsto na početku godine, a od aprila za 5,7 odsto.

Od iduće godine poskupljuje i pretplata za javni servis za osam odsto, što je za 18,59 evra više na godišnjem nivou.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here