RTRS
Banjaluka

U Banjaluci će danas, u organizaciji Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”, biti obeleženo 28 godina od operacije “Oluja”, hrvatske agresije na Republiku Srpsku Krajinu, kada je proterano više od 220.000 Srba, a ubijeno njih oko 2.000.

Tim povodom u 10 sati biće položeni venci na spomenik poginulim Dalmatincima na Perduovom groblju, a u 11 će biti služen parastos u banjalučkom Hramu Hrista Spasitelja, prenosi Srna.

Tribina “Dani tuge i sećanja” i promocija biltena “Veritasa” biće održani u 12 časova u Akademija nauka i umetnosti Republike Srpske.

Program obeležavanja biće nastavljen sutra u Novom Gradu, gde će u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u 10 sati biti služen parastos, a potom će sa “mosta spasa” na reci Uni biti spušten venac. U 12 časova će u Svodni kod Novog Grada biti služen pomen kod spomen-krsta i položeni venci.

U ponedjeljak, 7. avgusta, u 11 časova biće služen parastos i položeni venci kod spomen-krsta na Petrovačkoj cesti, a u 12 časova planirana je poseta Spomen-sobi u Driniću.

Centralna ceremonija obeležavanja 28 godina od operacije “Oluja” održana je sinoć u Prijedoru, u organizaciji odbora vlada Srbije i Republike Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Vojno-policijska akcija “Oluja” počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, kao i jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima “Veritasa”, tokom “Oluje” je proterano više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.881 poginulog i nestalog Srbina, od kojih 1.220 civila.

2 COMMENTS

  1. Srbima komemoracija, a Hrvatima veliko slavlje. Mi se secamo i zalimo, oni se secaju, Knin je hrvatski, Krajina je hrvatska i njihovoj sreci zbog “pobeei” i “oslobadjanja” kraja nema i nece ga biti..
    Kad ce Mile opet helikopterom do Milanovica?

  2. Docice vreme kada se nece slaviti zlocin,genocid i etnicko ciscenje Srba iz RSK.Vise od polovine Hrvata se stidi Oluje ali ne smeju da to ispolje jer se boje od Ustasa.Vlada im je ustaska

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here