Privatna arhiva

U galeriji Kulturnog centra “Čukarica” sinoć je u prisustvu brojnih ličnosti iz kulturnog i javnog života Beograda, otvorena izložba fotografija – portreta srpskog živog sveta, patrijarha Pavla.

Ukupno 33 fotografije delo su Hadži Marka Vujičića, dugogodišnjeg urednika “Pravoslavlja” i člana UNS, a ovo je poslednja izložba kojom se faktički završava obeležavanje 105 godina od njegovog rođenja i deset godina od smrti.

Pozdravljajući goste, Vujičić je naglasio da je patrijarh Pavle bio “duhovni gorostas” koji je obeležio 20. i početak 21. veka zato što je na čelu SPC bio u veoma teškom vremenu raspada SFRJ, građanskih ratova u Hrvatskoj i Bosni, kao i agresiji NATO na SRJ. .

– Vreme blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla na tronu Svetog Save obeležililo je nacionalno buđenje, vraćanju Bogu i traženje puta Bogopoznanja, izgradnja hramova, vraćanje Svetog Save kao školske slave, uvođenje verske nastave u srednje i osnovne škole, kao i vraćanje Spasovdanske litije na ulice Beograda, naše prestolnice… – kazao je Vujičić.

On je kazao da su izložene fotografije nastale u različitim periodima, od vremena dok je bio student Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, a zatim i dok je radio za “Pravoslavlje” i kasnije kao vroučitelj.

Izložba “Portreti patrijarha Pavla” održava se u sklopu manifestacije “Decembarski dani Čukarice”, a posetio će moći da vide postavku do 23. decembra 2019. Ulaz je slobodan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here