U ime Bošnjaka odbacujem Deklaraciju

0

Deklaracija je nipodaštavajuća za zločin: Muamer Zukorlić
 

"U ime Bošnjaka i svih humanih ljudi odbacujem Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici koju je usvojila Skupština Srbije", rekao je Zukorlić novinarima u mešihatu Islamske zajednice u Srbiji u Novom Pazaru.

Zukorlić je neposredno uoči zasedanja srpskog parlamenta poručio da će, u ime Bošnjaka, odbaciti deklaraciju o osudi zločina koji se u Srebrenici dogodio 11. jula 1995. godine, ukoliko ona ne bude eksplicitno sadržala reč genocid.

"Deklaracija je neadekvatna, nesvrsishodna i nipodaštavajuća za najveći zločin u Evropi učinjen posle Holokausta, koji ima svoje ime i ono glasi genocid", kazao je muftija precizirajući da pojam genocid, osim pravne ima, kako je rekao, i moralne, emotivne i civilizacije implikacije.

 

 

"Pozivam sve Bošnjake i građane Srbije da ovo ne shvate kao poraz, već samo kao jedan neuspeli pokušaj sa dobrim ili lošim namerama o čemu će svedočiti vreme koje dolazi", kazao je muftija i dodao da je narod koji preživi genocid najveći pobednik.

On tvrdi i da je usvojena Deklaracije u suprotnosti sa pozivom Evropskog parlamenta kojim se traži osuda genocida i proglašenje 11. jula za dan sećanja na srebreničke žrtve.

"Deklaracija osude geonicida je neophodna prevashodno srpskom narodu, državi Srbiji i srpsko-bošnjačkim odnosima, a ponajmanje je potrebna samim Bošnjacima, jer posle genocida sve druge boli su male", naveo je Zukorlić.

On smatra da su usvojenom Deklaracijom vlasti u Srbiji pokazale svoju "moralnu, političku i civilizacijsku nemoć i propustile priliku da otvore novu belu stranicu odnosa sa Bošnjacima potvrđujući time da su taoci politike koja je dovela do genocida".

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here