U kolonama na bogosluženje

0

R. Patković
Polaganje badnjaka
 

Dok je protojerej Branislav Čortanovački služio večernje, vredni odbor i brojni parohijani bili su na raspolaganju za više od 2.000 prisutnih vernika.

Pročitana je Božićna poslanica i poruka patrijarha Irineja a onda je gromoglasno odjeknuo pozdrav večne radosti Mir Božji – Hristos se rodi.

Osvećenju badnjaka prethodilo je miropomazanje. I samo nebo bilo je naklonjeno prisutnim vernicima a plamen badnjaka i večne radosti ogrejao je prisutne. Osetio se i miris "šumadijskog čaja" . U rukama prisutnih bili su mobilni telefoni pa je to bio pravi koncert poziva iz svih delova sveta.

Jedno lepo sećanje na Badnje veče i Božićne običaje, kazala je "Kosovka devojka" Svetlana Živković iz Kline na Kosovu. Nije uspela kazati sve što je želela, zaiskrile su joj suze u očima. Ponela je mali badnjak za majku u Bohumu. Biće dočekana po vekovnim običajima kosovskih Srba, koji sad praznuju onako kako moraju u okolnostima u kojima se nalaze.

Nije naodmet napomenuti da je krajnje vreme da se obuzdaju bezumnici sa oružjem i petardama, radi kojih su komšije nekoliko puta pozivali policiju.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here