Udruženje “Jadovno 1941.”

U Duhovnom centru i manastiru Slanci kod Beograda sutra će se održati pomen i dan sećanja na stradale u ustaškim logorima Gospić, Jadovno i Pag u kojima je na početku Drugog svetskog rata stradalo najmanje 38.000 Srba, a najviše iz Like.

Dušan Bastašić, predsednik Udruženja “Jadovno 1941.”, kaže za “Vesti” da su zbog pandemije Covid-19 virusa morali da otkažu odlazak u Hrvatsku, a da je ideja da se napravi Memorijalni kompleks žrtvama NDH, ali i da se proglasi Dan sećanja na žrtve pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH.

– Ustaški logori Gospić, Jadovno i Pag bili su zapravo preteča koncentracionog logora Jasenovac. Na Pagu nijedan Srbin nije preživeo, a ono malo preživelih u logorima Gospić i Jadovno transportovani su u Jasenovac između 20. i 22. avgustra. To su zapravo bili i prvi zatočenici najveće ustaške fabrike smrti – podseća Bastasić.

Program obeležavanja Dana sećanja počinje u 10 časova parastosom žrtvama ustaškog genocida u Drugom svetskom ratu, a u nastavku predstavnici Udruženja “Jadovno” postaviće deseti simbol stradanja – Časni krst.

– Dosadašnjih devet krstova smo postavili na bezdanima, jamama i drugim mestima gde su Srbi ubijani. Istovremeno, od ove godine uvešćemo i “Jadovničku besedu”, a prvi govornik je istoričar Miloš Ković – navodi Bastasić i dodaje da će ceo program biti održan na otvorenom uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera.

Sistem logora Gospić, Jadovno, Pag osnovan je maja 1951. godine. Hapšenja Srba, Jevreja i nelojalnih Hrvata počela su već 11. aprila 1941. Oni su najpre odvođeni u zatvoru Okružnog suda u Gospiću, a kako je tu ponestalo mesta izgrađen je kompleks logora.
Prema istraživanju istoričara Đure Zatezala u ovom kompleksu logora za 122 dana postojanja ubijeno je 40.123 osobe, od čega 95 odsto Srba, oko pet posto Jevreja i oko 0,3 procenata Hrvata. Od 10.502 identifikovanih deset procenata su bila deca, a ubijeno je i najmanje 72 srpskih sveštenika od kojih dvojica vladika.

Većina ubijenih je bačeno u kraške jame od kojih većina do danas nije istražena.
Spomenik tim žrtvama podignut je 1975, ali je 1990. godine uklonjen. Reklika je postavljena 2010, ali je nestala za manje od 24 časa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here