U porastu loše reakcija na lekove

0

 

Prema podacima za period od januara 2005. pa do kraja 2008. godine, u Srbiji je do sada registrovano ukupno 1.128 prijava slučajeva neželjenih dejstava lekova, rekao je portparol Agencije za lekove i zdravstvena sredstva Srbije Pavle Zelić.

U periodu od deset godina koje su prethodile 2005. godini, bilo je uproseku 70 prijava neželjenih dejstava medikamenata godišnje, rečeno je na simpozijumu pod nazivom "Bezbednost pacijenata – zajednički cilj farmaceutske industrije, regulatornih tela i zdravstvenih ustanova", koji se održava u vršačkom Centru "Milenijum".

"Neželjene reakcije na lekove su četvrti ili šesti uzrok smrti", izjavio je predstavnik švedskog Centra za praćenje neželjenih reakcija na lekove u Upsali, Sten Olson.

"Ovim problemom treba da se ozbiljno pozabave i mediji, jer se malo o tome zna, a oko 50 odsto hospitalizacija, vezanih za upotrebu lekova, mogle su da budu izbegnute zato što posedujemo znanje o pravilnoj upotrebi lekova, ali to znanje nije na pravilan način iskorišćeno", dodao je on.

Ovo je četvrti simpozijum koji organizuju ALIMS, grupacija domaćih proizvođača lekova, Farmakoterapijska sekcija, Sekcija za farmaceutsku medicinu Srpskog lekarskog društva, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here