U Rudnici grobnica 250 žrtava

0

ISTRAŽITI CEO TEREN: Edmon Mulet sa Veljkom Odalovićem

Pomoćnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za mirovne operacije Edmon Mulet i šef Umnik-administracije Farid Zarif obišli su prekjuče, zajedno sa Veljkom Odalovićem, predsednikom Komisije Vlade Srbije za nestala lica, napušteni kamenolom u Rudnici kod Raške gde ekipa patologa i drugih stručnjaka vrši ekskumaciju leševa za koje se sumnja da su kosovski Albanci.
– Do sada smo pronašli 37 tela, uskoro počinjemo iskopavanja na još jednom delu kamenoloma gde bi takođe mogla biti masovna grobnica, radiće se po ceo dan, maksimalno stručno i profesionalno, sve dok posao ne završimo do kraja – rekao je predstavnicima UN Veljko Odalović.

Istraga srpskog tužilaštva

U Raški i okolini, a ni na severu Kosova gde nije bilo ratnih operacija, niti Albanaca, niko ne zna kada su, kako i odakle u kamenolom doveženi stradali Albanci. Više detalja znaće se nakon identifikacije koja će se vršiti u Tuzli. Istraživanjem ovih detalja pozabaviće se srpsko Tužilaštvo za ratne zločine koje je već pokrenulo istragu o "slučaju Rudnica".

Edmon Mulet istakao je da su došli na ovo tužno mesto da se uvere da li se sve radi transparentno i profesionalno.
– Zadovoljni smo kako teku radovi, uvereni smo da će ceo kamenolom biti istražen i da će porodice nestalih posle mnogo godina dobiti priliku da sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih – rekao je Mulet.
Prema informacijama "pouzdanog insajdera", koji je najverovatnije bivši pripadnik vojske ili srpske policije, u kamenolomu Rudnica tajno je 1999. godine zakopano 250 Albanaca stradalih na Kosovu i Metohiji. Prvo telo pronađeno je krajem prošle godine na petoj lokaciji koja je istraživana, u trenutku kada je trebalo da se definitivno odustane od potrage u kamenolomu Rudnica. Tela stradalih Albanaca trenutno se vade iz grobnice na kojoj je posle 1999. godine izgrađena nedavno srušena zgrada Kosovo-puta.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here