Vlast brani plagijat

0

 

Od kada se početkom sedmice povela polemika o tome da li je doktorat ministra policije plagijat Nebojše Stefanovića nema u javnosti, dok ga njegove partijske kolege iz Srpske napredne stranke brane manje ili više srčano. Ide se dotle da se prozivke stručne javnosti zbog sumnje da se radi o plagijatu ocenjuje, ni manje više nego – kao napad na Vladu Srbije!

Za Vučića glupe optužbe

 

Podsećamo, trojica mladih srpskih naučnika sa uglednih stranih univerziteta, objavila na sajtu Peščanika istraživanje u kojima navode da su delovi doktorskog rada aktuelnog ministra policije plagijati. Na to je premijer Vučić, kome je Stefanović jedan od najbližih stranačkih ljudi, rekao da "nikad gluplje obrazloženje nije pročitao". Od tada je sajt Peščanika pod stalnim napadima hakera sa raznih adresa u svetu.

To je na jučerašnjem skupštinskom Odboru za nauku i obrazovanje ustvrdio poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović, svojevremeno i sam prozivan zbog sumnji da je prepisao delove u svom doktorskom radu.
– Ovo je udar na Vladu. Udar na predsednika Vlade, na one koji žele da korenito promene stvari u zemlji, kao i u jednoj osetljivoj oblasti kao što su unutrašnji poslovi. Stefanović je krenuo u to i sada ga treba zaustaviti – rekao je Martinović na sednici Odbora koju je sazvala predsednica ovog tela Aleksandra Jerkov.
Ona je sazvala sednicu uz obrazloženje da se mora raspraviti o neregulisanim standardima i procedurama za sticanje zvanja i za utvrđivanje autentičnosti naučnih radova.
– Direktan povod za sednicu je problem koji se pojavio u vezi sa doktoratom Nebojše Stefanovića i optužbama da je ministar plagirao svoj doktorat. Ova tema je mnogo šira od ovog usamljenog slučaja. Svaki dan imamo prilike da čujemo kako se dovode u pitanje naučni radovi. Ljudi koji rade na fakultetima, predavači, nastavnici i sami znaju koliko imaju problema da utvrde autentičnost radova koje studenti ili doktoranti podnose kao autentične radove – objasnila je motive sazivanja sednice Jerkov (DS).
 

Srozavanje nauke

Aleksandar Stević, koji je doktorirao komparativnu književnost na Jejlu i trenutno je istraživač u Kembridžu, smatra da je "nauka u Srbiji upravo dobila najgoru šamarčinu u novijoj istoriji, goru čak i od one čuvene Miloševićeve izjave da mu je univerzitet jednako važan kao i svaka zemljoradnička zadruga". Stević je potom u autorskom tekstu u listu "Danas" detaljno naveo šta prema univerzitetskim standardima predstavlja plagijat, uz opasku da ta pravila važe i za Fakultet političkih nauka u Beogradu na kojem radi i profesorka koja je bila deo komisije koja je odobrila sporan doktorat.

Nakon što je odbranio "malu maturu" i navukao gnev osmaka, ministar prosvete Srđan Verbić se kao nestranački član vlade našao na novom ispitu. On je izbegao da se konkretno izjasni, pozivajući se na to da ministar ne sudi da li je neki naučni rad plagijat ili ne.
– Svaki univerzitet ima etički komitet. Ministarstvo ne treba da se meša u posao Univerziteta, već da se sistemski bavi i da kroz zakone i podzakonske akte što pre napravi red u tome ko može da ima doktorske studije i pod kojim uslovima – dodao je Verbić.
Mića Jovanović, vlasnik i rektor Megatrend univerziteta na kojem je Stefanović branio doktorat, trebao je da gostuje u emisiji "Da možda ne" na RTS, ali je uoči same emisije u četvrtak uveče otkazao učešće.
Otkazivanje je prosledio mejlom u kojem, između ostalog, kaže da "i pored najbolje želje da pružim srpskoj javnosti na uvid sve činjenice o doktoratu gospodina Nebojše Stefanovića, odlučio sam da razdvojim upravo te činjenice od medijskog (moguće i političkog) razvlačenja i akademskog rijalitija i da stoga ne učestvujem u Vašoj večerašnjoj emisiji…".
Jovanović, koji je bio i mentor Stefanoviću doktorantu, predložio je potom svim zainteresovanim da dođu na Megatrend univerzitet "gde će im sa zadovoljstvom predočiti originalnu, a ne Fejsbuk verziju doktorata gospodina Stefanovića". Profesorku Ekonomskog fakulteta u Beogradu Danicu Popović nije mrzelo da se upušta u iščitavanje rada koji se zove: "Nova uloga strategijskog menadžmenta u upravljanju lokalnom samoupravom (primer grada Beograda)". Ona je decidirano ustvrdila da su "sve tvrdnje o plagijatu tačne" i pozvala ministra Stefanovića na "TV duel na temu – multipla multivarijaciona regresiona analiza, koju je najavio, a posle toga preskočio u svom doktoratu".
 

Kako to rade u Nemačkoj

Prepisivanje bez navođenja izvora nije srpski običaj, niti prolazi samo na privatnim univerzitetima tipa Megatrenda. Čak dva ministra u vladi Angele Merkel moralo je zbog plagijata da podnese ostavku. Prvo je to učinio ministar odbrane Karl-Teodor cu Gutenberg, a potom i ministarska obrazovanja Aneta Šavan. Optužbe da je plagijator, međutim preživeo je sadašnji nemački šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer kojem je Univerzitet u Gisenu, na kojem je doktorirao, posle javnih prozivki da je delove doktorata prepisao, dao za pravo da zadrži svoju doktorsku titulu.

 

Miting i kontramiting

U Beogradu su u četvrtak, uz slabu medijsku propraćenost, bila organizovana dva skupa. Na jednom su par stotina učesnika, okupljeni preko društvenih mreža zahtevali ostavku ministra Stefanovića, dok su na drugom desetak muškaraca nosili transparente sa pogrdnim porukama za funkcionere Demokratske stranke i Tadićeve NDS. Među onima koji su tražili ostavku ministra bili su i bivši premijer Zoran Živković, bivši ministar privrede Saša Radulović, kao i profesori univerziteta Jovo Bakić i Dušan Pavlović.

 

Šta su odbranili Velja i Toma?

Ministar Verbić kaže da se po nekim izveštajima čak deset odsto svih doktorskih radova na našim univerzitetima smatra plagijatima po standardima kakvi se primenjuju u EU. Mnogi smatraju da su među plagijatorima i ministar Velimir Ilić koji je ostao upamćen po brzopoteznom magistarskom radu na Tehničkom fakultetu u svom Čačku, kao i predsednik Nikolić koji je preskočio vremenski tesnac i preko noći odbranio master rad na jednom privatnom fakultetu u Novom Sadu. U taj master rad javnost još nije imala uvida.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here