Tanjug

Oko 30.000 zanatlija, lekara, medicinskih sestara i tehničara iz Severne Makedonije i Albanije doći će od septembra da radi u Srbiju bez ikakvih dodatnih papira, radnih viza i posebnih dozvola. To će im biti omogućeno zahvaljujući inicijativi “Otvoreni Balkan” i otvaranja jedinstvenog tržišta rada, prenose beogradski mediji.

Pored toga, ceo region postaće mnogo atraktivniji za strane investitore jer će lakše dolaziti do radnika koji im nedostaju, navode stručnjaci.

Direktor Kancelarije za IT i e-Upravu Mihailo Jovanović rekao je da su sva zanimanja koja su potrebna u Srbiji interesantna ljudima iz Severne Makedonije i Albanije.

– Mislimo da će biti radnika koji će dolaziti sa visokom stručnom spremom, ali i onih koji imaju osnovno i srednje obrazovanje. Građevina se puno traži i radnici u oblasti poljoprivrede. I u oblasti zdravstva bi trebalo da bude puno zainteresovanih jer su plate kod nas više. Međutim, još je važnije što ćemo kao region svi postati mnogo zanimljiviji stranim investitorima jer će brže i lakše dolaziti do radnika, a to je jedan od razloga da investiraju u ovaj deo Evrope – kaže Jovanović.

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije navodi da će veći broj radne snage dobro doći poslodavcima u Srbiji za mesta koja su inače uvek upražnjena.

– Mislim da će građani Severne Makedonije i Albanije u okviru “Otvorenog Balkana” biti jako zainteresovani da dođu kod nas jer su uslovi i primanja mnogo bolji. Takođe, kod nas će poslodavci imati veći izbor i mogućnost da konačno popune radna mesta za koja već dugo ne mogu da nađu odgovarajuću radnu snagu. Nedostaju nam svi profili zanata u građevini, zavarivači, zatim svi radnici u ugostiteljstvu i turizmu i za sezonske poslove poput berača voća. Očekujemo da ih od septembra stigne oko 30.000 – kaže Atanacković.

Jedinstveni ID broj

Građani Srbije, Severne Makedonije i Albanije moći će da se uz identifikacione brojeve “Otvorenog Balkana” zaposle u ovim zemljama bez ikakvih daljih administrativnih barijera.

Predviđeno je da građanin koji želi da se zaposleni u nekoj od ove tri zemlje, preko portala eUprava unese svoje podatke i na taj način dobija identifikacioni broj inicijative “Otvoreni Balkan”. Svaki građanin koji pristupi portalu i dobije taj broj moći će nesmetano da pristupi tržištima radne snage sve tri zemlje. Cilj je da postupak bude isti i u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji.

7 COMMENTS

 1. bravo👍 srbiji baš treba još više albanaca, pa da se taj “otvoreni balkan” u budućnosti preimenuju u veliku albaniju

 2. Dokle će Srbi da budu naivni vadili su
  Organe iz sivih Srba u hranu će vam
  sipati vodu koju odze prave pola će da
  se razboli neki da polude veliku nesreću će da vas nadje da li ima siptara ili Hrvata da voli Srpski narod
  nema i nikada nece biti budite jednom
  svjesni samo Bogu možete vjerovati
  a zlikovcima nikada !
  Rama je od Vucica iznudio veliku pomoć kad je Bog kaznio Albaniju !

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here