U stalnoj ofanzivi

0

Lukavu zamisao barona Ernsta Paradajzera prihvatili su, po svemu sudeći, u rimskoj Kuriji, da bi je u Kongregaciji za propagandu razvili u čitav sistem za širenje katoličanstva među pravoslavnim življem u celoj carevini. Tako je u Zagrebu osnovan seminar za srpsku decu bez roditelja i iz siromašnih porodica – da se poučavaju u katoličkoj veri i obredima. A kada nauče šta treba, praktično preobraćena u katolike, trebalo ih je slati među njihove sunarodnike "da ih izvode iz zablude i privedu u krilo Rimske crkve".
 

Tajna informacija

Kardinal Kolonić, ni posle carske "blagonaklonosti", odustajanja od operacije protiv pravoslavlja, nije se odrekao od svojih planova, samo je tražio nove načine i pogodan trenutak da postigne cilj. To se najizrazitije vidi iz njegove tajne informacije na patrijarhovu predstavku novom austrijskom caru Josifu Prvom, u kojoj traži potvrdu starih privilegija, a i neke nove garantije, pozivajući se na gorko iskustvo u borbi sa katoličkom "propagandom".

Za početak, u Hrvatskoj i Slavonskoj krajini odabrano je "po šest sposobnih srpskih dečaka" i upućeno na školovanje "o državnom trošku" u zagrebačkom jezuitskom seminaru. Istovremeno je izdat naklog da svi srpski sveštenici i kaluđeri koji bi da pređu iz Turske u austrijsku krajinu budu vraćeni, jer su "turske uhode" ili, prosto, nepouzdani.
Ni prevaspitavanje srpske dece, ni zabrana ulaska novih srpskih sveštenika i kaluđera iz Turske nisu dali neke znatne rezultate, odnosno Srbi u oba krajiška generalata i u Žumberku mogli su sa svojim sveštenicima da odolevaju pritiscima za pokatoličenje i sve do pred kraj 17. živeli manje-više mirno. Ali, ni Vatikan ni austrijske vlasti nisu odustajali i pokušavali su da im i silom nametnu uniju.

Jezuitu za episkopa
Da to i ostvare iskoristili su zaveru hrvatskih grofova Zrinjskog i Frankopana protiv Austrije. Katolička crkva je tada optužila srpskog marčanskog episkopa Gavrila Mijakića za saučesništvo u zaveri i uspela da ga osude na večitu robiju. I car Leopold Prvi je podlegao Vatikanu – krajiškim Srbima je 1671. za episkopa postavio njihovog sunarodnika Pavla Zorčića, jezuitskog vaspitanika školovanog u Zagrebu i Bolonji. Kada je te godine javno položio zakletvu, kojom se zauvek odrekao svake veze sa pećkim srpskim patrijarhom i potpuno se potčinio Rimskoj crkvi, pobunili su se Krajišnici predvođeni sveštenstvom.
 

Privilegije Srbima štetne za carstvo
Graf Kolonić, u "tajnoj informaciji", ukazuje caru Leopoldu da su privilegije koje uživaju pravoslavci u Austriji "korisne samo za šizmatike", Srbe, ali – štetne po Katoličku crkvu i carstvo. Ipak, s obzirom na teška vremena, neka ih car privremeno potvrdi, ali "u tako maglovitim izrazima i dvosmislenim klauzulama", da bi, u pogodno vreme, mogle biti ukinute ili bar ograničene. Krajnji cilj bi bio da se „šizmatici" priklone i sjedine s Katoličkom crkvom".

Ustanak je ugušen u krvi, pale su glave narodnih prvaka, a četrnaest kaluđera je osuđeno na robiju u okovima. Iako obezglavljeni, Srbi u Hrvatskoj se nisu priklonili i posle čitavog veka mučne borbe i stradanja, uspeli da, gotovo u celini, osim male pounijaćene oaze u Žumberku, sačuvaju i veru i srpstvo.
Mač nad pravoslavljem zapretio je krajem 17. veka, kada je Austrija, posle pobede nad Turcima kod Beča 1683. godine, s velikim uspehom počela potiskivati Turke, sve do Kosova, pa se poverovalo da bi sasvim mogli biti isterani iz Evrope, a Carigrad osvojen. Štaviše, u Austriji se verovalo da bi car Leopold Prvi, ljubimac Vatikana, naročito jezuita, mogao postati i imperator Istoka, pa mu je predviđano da će "sklopiti uniju Istočne i Rimske crkve i time zaslužiti večno priznanje i blagoslov Katoličke crkve".
Imajući i sam u vidu takav razvoj događaja, oprezni patrijarh Arsenije Treći Čarnojević, pošto je digao narod protiv Turaka i priznao austrijskoga cara za svoga kralja, tražio je da se Srpskoj pravoslavnoj crkvi, i pod austrijskom katoličkom vlašću, osiguraju bar ista prava koja je uživala i pod nehrišćanskim Turcima.

Potvrđene privilegije
Ali, pošto je obnovljena osmanlijska vojska počela sve više da potiskuje Austrijance sa Balkana, a 1688. povratila i Beograd, car Leopold Prvi je prihvatio srpske zahteve i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, i narodu koji je prešao pod njegovu vlast, priznao privilegije gotovo u punoj meri koju je molio patrijarh. Koristeći se time, Arsenije je uspeo da u pravoslavlje vrati gotovo sve sunarodnike po Baranji, Sremu, Slavoniji i Hrvatskoj, koje su misionari rimske propagande, u prvom redu jezuiti, u vreme ratnih užasa i smene turske sile austrijskom, i neposredno posle toga, što pretnjama, što obećanjima, privoleli da se pokrste u katolike.
Zahvaljujući tome, unijati među Srbima su gotovo nestali, a s njima i nametnuti unijatski episkopi. Ostao je samo stari marčanski episkop u Hrvatskoj, podržavan od vlasti, ali bez pastve, jer mu je narod odrekao poslušnost i obraćao se susednim pravoslavnim episkopima koje su imenovali patrijarsi, Arsenije i njegovi naslednici u novoorganizovanoj Karlovačkoj mitropoliji.
To nikako ne znači da su se Vatikan i njegova Propaganda odrekli pokatoličavanja. Tome se uvek težilo i na tome radilo svagda kada su to prilike dopuštale. Glavni akter te politike i aktivnosti prema nekatoličkom življu pod austrijskom vlašću, na prelomu 17. i 18. veka, bio je ugledni kardinal i primas Ugarske Leopold graf Kolonić, lični prijatelj i savetnik cara Leopolda. Već 1692, on je pokušavao da ograniči patrijarha, kako u vraćanju unijata pravoslavlju, tako i u ostvarivanju drugih prava, koja je Srbima garantovao car Leopold.

Udar na patrijarha
Ratna situacija s Turcima i Francuzima silila je, međutim, državne vlasti da ne diraju u srpske privilegije, bar dok rat traje, jer su srpski vojnici bili preko potrebni na oba ratišta – kao što je veliki Miloš Crnjanski opisao u prvoj knjizi svog monumentalnog dela "Seobe". Ali, kada je Karlovačkim mirom 1699. okončano ratno stanje s Turcima, kardinal Kolonić je poverovao da je došao čas da se slomi srpska tvrdokornost u veri i taj narod, najzad, milom ili silom, združi s Rimskom crkvom.
Prvi udar bio je usmeren na patrijarha Arsenija, a preduzeo ga je kardinal lično. Neposredno posle mira u Karlovcima, on je osiono patrijarha nazvao "sinom đavola" – zato što je budimskim i peštanskim pounijaćenim Rusima zabranio da na bogosluženjima pominju papu – ograničio mu jurisdikciju samo na njegove "đavolske pristalice" na ostrvu Sent Andreji i upozorio da ne buni narod protiv Boga i cara, već da se i sam obrati pravoj katoličkoj veri, ako hoće da i od Boga i od ljudi bude nagrađen i nekažnjen.
I sam car Leopold je bio sklon da ograniči privilegije Srbima i odobri nalet na pravoslavlje, ali je mađarski ustanak 1703. sve to poremetio. Viteško držanje patrijarhovo i svih Srba na strani austrijskog cara presudno su uticali da se odustane od kardinalsko-carske operacije protiv pravoslavlja, pa je ceo duhovni život austrijskih Srba ponovo mogao da teče relativno mirno, uz uvažavanje njihovih privilegija.
 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here