Hadži Marko Vujičić
Ustoličenje patrijarha Irineja: Ceremonija u Sabornoj crkvi u Beogradu, 23. januara 2010. godine

Srpska pravoslavna crkva bira svog 46. poglavara. Njegova svetost patrijarh Irinej (Gavrilović) preminuo je 20. novembra, u 91. godini, nakon borbe sa korona virusom koja je trajala gotovo mesec dana. U temi broja, uz pomoć eksperata iz ove oblasti, “Vesti” istražuju kako se bira i šta će biti ključni izazovi novog čuvara trona Svetog Save, ali i koja je bila ključna uloga srpskih patrijarha kroz istoriju obeleženu velikim stradanjima naroda, ratovima i patnjom.

Protođakon, dr Ljubomir Ranković, urednik “Glasa Crkve” iz Šapca, ističe da Srpska crkva ima veliki broj dostojnih kandidata za upražnjeno mesto “prvog među jednakima”.

– Srpska crkva ima veliki broj dostojnih kandidata doraslih odgovornom prizvanju poglavara crkve. Uveren sam da ćemo, kao i do sada kroz istoriju, izborom Duha Svetoga koji u crkvi obitava, dobiti najdostojnijeg duhovnog oca i predvodnika – ističe dr Ranković i dodaje da ma koji arhiepiskop bude bio izabran, posao budućeg patrijarha će pratiti ogromni izazovi današnjice.

– Pred novim patrijarhom i Crkvom koju predvodi su izazovi narastajućeg sekularizma, sveplanetarne “duhovne pandemije” koja se pokazuje opasnija od svih do sada u istoriji, čak i od fašizma i komunizma. Kako spasiti čoveka od raščovečenja, razduhovljenja i raspamećenja pred stihijskim naletima skrnavljenja i obesvećenja svega i svačega. Pred našim očima odvija se prekomponovanje antropološke strukture čoveka. Na delu je duhovni i genetski inženjering. Ruše se tradicionalne vrednosti, lični i svenarodni identitet, svetinja autoriteta u porodici i zajednici. Porodica je na svirepim iskušenjima. Porodično rasulo dovodi do opšteg, ličnog i svenarodnog rasula – navodi neke od tih izazova dr Ranković i ukazuje da Srpska crkva na čelu sa novim patrijarhom mora ponuditi odgovore i rešenja.

Protođakon dr Ljubomir Ranković

– Novi patrijarh mora biti novi srpski Mojsije koji će izvesti svoj narod iz narastajućeg ropstva nevolja i iskušenja ovog vremena. Verujem u bolje dane i verujem da će Gospod pomoći da pronađemo izlaz iz ovog istorijskog tesnaca u kome se nalazimo. Verujem u svoj narod i njegovu duhovnu snagu. Jer, narod je crkva. A narod i voda uvek nađu svoj put – poručuje urednik “Glasa Crkve” protođakon dr Ljubomir Ranković.

Teolog i putopisac iz Mladenovca i saradnik “Vesti” Hadži Marko Vujičić koji je sedam godina pratio i fotografisao patrijarha Pavla, ali je i dugogodišnji veroučitelj i katiheta, smatra da se od budućeg patrijarha očekuje da nastavi i održi kurs koji su prethodno imali patrijarsi Pavle i Irinej.

– Novi patrijarh trebao bi da vodi brod Srpske pravoslavne crkve u vremenu koje nije lako, jer se nalazimo pod pritiscima sa raznih strana. Budući patrijarh treba da bude čovek dijaloga sa drugim crkvama i verskim zajednicama, da se zalaže za obnovu porušenih, devastiranih crkava i manastira na Kosovu i Metohiji, ali i da apeluje na srpsku dijasporu da ne zaboravlja srpski jezik, pravoslavnu veru, kulturu, tradiciju i da uvek budu vezani za “majku Crkvu”. U otadžbini, patrijarh treba da se zalaže za svetinju braka, porodicu, natalitet koji je u drastičnom padu, da se bori za protiv abortusa, jer svake godine gubimo jedan manji grad ljudi – naglašava Vujičić.

Pogled u pravoslavlje

Hadži Marko Vujičić kaže da je Srpska pravoslavna crkva uzdignuta je u rang Patrijaršije u vreme cara Dušana, na crkveni praznik Cveti 1346. godine.

– U pravoslavnom svetu postoji devet patrijarha: carigradski, aleksandrijski, antiohijski, jerusalimski, ruski, srpski, rumunski, bugarski i gruzijski. Srpski patrijarh po važnosti zauzima šesto mesto u pravoslavnom svetu – objašnjava Vujičić.

Arhimandrit Gavrilo (Vučković) izvukao iz Jevandjelja koverat sa imenom partijarha Irineja

 

Promenjen Ustav SPC

Hadži Marko Vujičić kaže da za razliku od perioda pre Drugog svetskog rata, danas novog patrijarha mogu birati samo aktivni eparhijski i vikarni arhijereji SPC.

– U Ustavu SPC iz 1947. godine, u članu 44 navedeno je da Izborni sabor uz aktivne arhijereje, čine i: dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, rektori Bogoslovija, predsednik Glavnog saveza eparhijskih udruženja, arhijerejski namesnici Beograda, Skoplja, Cetinja, Zagreba, Sarajeva, Peći i Sremskih Karlovaca, igumani manastira Žiče, Studenice, Dečana, Pećke Patrijaršije, Sv. Nauma, Mileševa, Sv. Vasilija Ostroškog, Krušedola i Krke, upravnik monaške škole i svi članovi Patrijaršijskog upravnog odbora i potpredsednici eparhijskih saveta, ukoliko već nisu članovi Patrijaršijskog upravnog odbora. U vreme komunizma, bilo je puno mešetarenja i pritisaka na izbor budućeg patrijarha, pa je taj član Ustava promenjen – objašnjava Vujičić.

Prizivanje Svetog Duha

U javnosti se često čuje da novi patrijarh bira “prizivanjem Svetog Duha”.

Hadži Marko Vujičić pojašnjava o čemu je reč.

– Reč je o delu arhijerejske liturgije u kome se uzima Trebnika – knjiga molitvoslovlja gde se čita molitva prizivanja Svetog Duha. Obično najmlađi vladika potom donese osvećenu vodu i časni krst i onda svaki arhijerej prilazi da celiva krst, a zatim i da se bosiljkom kropi po glavi.