commons.wikimedia/Chris Walts
Tirana

U Tirani se danas održava samit EU-Zapadni Balkan, a albanski premijer Edi Rama ugostiće više od 30 delegacija iz Evropske unije i regiona Zapadnog Balkana.

Kako se navodi samit označava prekretnicu u istoriji Unije, jer se prvi put održava u zemlji van EU, a predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel opisao je samit kao “simboličan” jer se održava “u srcu regiona”.

Dodaje se da izbor Tirane nije bio slučajan, a albanska vlada je izbor Tirane za domaćina samita opisala kao stratešku procenu organizatora.

Samit počinje oko 10 sati kada bi učesnici trebalo da potpišu ugovor o romingu.

U 10.15 počinje prva plenarna sednica, a potom sledi zajednička fotografija lidera zemalja učesnica Samita i nastavak druge plenarne sednice.

Oko 14.30 održaće se konferencija lidera uključujući predsednika Saveta Evrope Šarla Mišela, predsednicu Evropske komisije Ursulu fon Der Lajen i premijera Albanije Edija Ramu.

Očekuje se da će se tokom dve sesije na samitu razgovarati o najvažnijim temama u ovom trenutku – strateškom partnerstvu, jačanju bezbednosti i regionalnoj saradnji, ali i  liberalizaciji viza za Kosovo, energetici, migracionim tokom na balkanskoj ruti.

U delu grada gde se održava samit prisutne su jake policijske snage budući da su predstavnici opozicije, na čelu sa Salji Berišom, najavili protest protiv vlade Edija Rame, a koji bi trebalo da počne u 12 sati.

Prema pisanju albanskog Juronjuza na terenu će biti oko 1.500 policajaca, dok su ulice oko mesta održavanja samita blokirane za saobraćaj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here