U trci novinari, oficiri, verske vođe

0

Mladen Bosić

Političke partije u BiH prijavile su sve svoje kandidate za oktobarske izbore. Najveća borba očekuje se u trci za Predsedništvo BiH gde će učestvovati ukupno 16 kandidata, među kojima ima i pravih iznenađenja. U predsedničkoj trci u Srpskoj na crtu će izaći Milorad Dodik i Ognjen Tadić, dok će se Bošnjaci i Hrvati boriti za poziciju potpredsednika. Kada je Predsedništvo u pitanju, u Srpskoj ćemo takođe gledati dvoboj, i to premijerke Željke Cvijanović i Mladena Ivanića, šefa Partije demokratskog progresa. Oko izbora kandidata bilo je dosta preokreta unutar opozicije. Prvo je bilo reči da će kandidata predložiti SDS, da bi stranka Mladena Bosića na kraju to mesto ipak dala PDP-u, ali se tom scenariju usprotivio Jovan Mitrović, lider Srpske napredne stranke, koji je najavio osporavanje kandidature Mladena Ivanića. Prava borba biće u Federaciji BiH.

Ognjen Tadić

Za bošnjačkog člana Predsedništva prijavilo se devet kandidata, od kojih je čak sedam izuzetno poznatih javnosti. Tako na fotelju u kojoj je Bakir Izetbegović, osim njega samog cilja i Bakir Hadžiomerović, novinar i autor poznate televizijske emisije "60 minuta" koja je upamćena po žestokim kritikama na račun vlastodržaca u zemlji. Emisija je ukinuta pre više od jedne godine. U trku ulazi i Mustafa Cerić, nekadašnji poglavar Islamske zajednice BiH, zatim Sefer Halilović, bivši komandant tzv. Armije BiH, pa Mirsad Kebo, potpredsednik Federacije BiH, kao i Emir Suljagić, vođa koalicije Prvi mart, koji se kandidovao u FBiH, čime je potvrdio da je prijavljen u tom entitetu iako je jedan od najglasnijih za masovnu registraciju Bošnjaka u Srpskoj. Favorit je ipak Izetbegović, a glavni protivkandidat biće mu Fahrudin Radončić, bivši novinar, osnivač "Dnevnog avaza" i predsednik Saveza za bolju budućnost BiH.
 

Hrvati ponovo u Predsedništvu
Hrvati bi mogli da, posle osam godina, ponovo dobiju predstavnika u Predsedništvu. SDP ovog puta nije kandidovao Hrvata, pa će u trku ući kandidati iz pretežno hrvatskih stranaka: Dragan Čović (HDZ BiH), Martin Raguž (HDZ 1990) i Živko Budimir, predsednik Federacije BiH, s tim što se Čoviću daju najveće šanse za pobedu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here