U trubi je Srbinova duša

0

Bosonog stigao u Guču: Vladica Petrović
 

– U trubi je Srbinova duša, a emotivno izvorište srpskih Morava je u Guči – istakao je pesnik Radomir Antić, domaćin ovogodišnjeg Sabora trubača koji je svečano otvorio Sabor. Pravu saborsku atmosferu očekuje i Vladiša Petrović (49) koji je i ovog puta, kao i prethodnih 30 godina, u Guču došao pešice iz sela Strmosten kod Mladenovca.

– Već 30 godina u Guču dolazim pešice i bos, jer obuću čuvam za saborske dane. Od mog sela do Guče mi treba dva i po dana pešačenja, uvek krenem na vreme i u Guči budem jedan od prvih gostiju. Do sada sam, kako sam izračunao, od Strmostena do Guče prepešačio oko 6.500 km, a ove godine su mi organizatori, poštujući moju zaljubljenost u zvuk trube i moju upornost, pripremili lep doček. Sa dočekom, ili bez njega, u Guču ću dolaziti dok sam živ jer je za protekle tri decenije Sabor trubača u Guči za mene postao smisao postojanja i smisao života – kaže za "Vesti" Vladiša Petrović, verovatno jedan od najupornijih saboraša u istoriji postojanja takmičenja trubača.
 

Iz Berlina u Guču: Milutin i Irena Davinić
 

Sabor trubača u Guči je istinski događaj izrastao, prema sećanju Nikole Stojića jednog od osnivača Sabora, iz najobičnijeg seoskog nadmetanja lokalnih duvačkih orkestara pre više od pola veka. Međutim, prema onome što se sada događa u Guči, Sabor trubača je prevazišao i najsmelija očekivanja.

– Danas ti je Guča takva: ko nikad nije zapevao, ovde će zapevati, ko nikada nije zaigrao, ovde će zaigrati, ko nikada nije zagrlio ovde će zagrliti, ali onaj ko nikada nije ljubio, onda i neka ne dolazi u Guču – poručuje Nikola Stojić (84) koji je 33 godine bio u organizaciji Sabora trubača i posebno ističe da protiv nastupa estradnih zvezda kakve su Ceca Ražnjatović i Miroslav Ilić, jer Sabor mora da ostane svetkovina trube.

Nastupi estradnih umetnika nekome će smetati, nekome ne, a Milutinu Dinkiću i njegovoj supruzi Ireni koji svake godine na Sabor dolaze iz Berlina je svejedno.

– Ja sam rodom iz Trnave kod Čačka i oženjen sam Irenom, Nemicom iz Berlina gde živimo. Godinama unazad iz Berlina dolazimo samo zbog trube i saborske atmosfere koja je jedinstvena na svetu. U početku sam ja bio inicijator dolaska u Guču, ali poslednjih godina organizator našeg dolaska je Irena.

 

Svečano otvaranje: Radomir Andrić, domaćin Sabora
 

Saboru se raduju trubači, organizatori, Gučani, posetioci iz celog svega, ali ništa se ne poredi sa radošću velikog broja trgovaca svim i svačim koji su svojim tezgama prekrili Guču do poslednjeg mesta.

Sabor trubača traje do nedelje do kada će posetioci uživati u Međunarodnom takmičenju trubača iz Poljske, Slovenije, Slovačke, Makedonije, Rumunije… U finalnom takmičenju učestvuje 17 najboljih orkestara iz Srbije, a prema očekivanju organizatora, pored takmičarskog dela trubača u kojem će učestvovati 1.080 izvođača najposećeniji biće koncert Cece Ražnjatović koji je predviđen za večeras i koncert Miroslava Ilića 10. avgusta, poslednjeg dana održavanja Sabira trubača.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here