U Ukrajinu stigao norveški gas – preko Slovačke

0

Ukrajina nije otkrila koliko je košta ovaj sporazum
 

Kompanija "Naftogas" je saopštila da je prve isporuke norveškog gasa dobila pre dva dana. Vrednost ugovora nije precizirana, kao ni to kolika će biti količina isporučenog gasa.

 

Ovaj sporazum je usledio pošto je Rusija suspendovala svoje isporuke gasa Ukrajini u junu, tražeći da Kijev isplati dugovanja od oko 5,3 milijardi dolara.

 

"Sporazum sa ‘Statoilom’ predstavlja važan napredak za ‘Naftogas’. To omogućava veći broj dobavljača gasa Ukrajini", izjavio je direktor ukrajinske kompanije Andrij Kobolev.

 

On je dodao da će višestruke gasne interkonekcije koje su izgrađene u poslednjih nekoliko godina u Evropi znatno poboljšati energetsku bezbednost EU i Ukrajine.

 

Ruska naftna kompanija "Gasprom" povećala je cene "Naftogasu" pošto je u februaru svrgnut ukrajinski predsednik Viktor Janukovič.

 

Kako polovina isporuke ruskog gasa državama EU prolazi kroz Ukrajinu, Slovačka je poslednjih meseci počela da prodaje ruski gas "Naftogasu". Rusija je zapretila da će obustaviti isporuke u EU ako Slovačka ili Poljska i Mađarska nastave da preprodaju gas Ukrajini.

 

Slovačka je početkom ove nedelje saopštila da je "prepolovljena" isporuka iz Rusije, dok je Mađarska suspendovala svoje isporuke Ukrajini. Rusija obezbeđuje 30 odsto isporuke gasa državama članicama EU.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here